L’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) ha comunicat al regidor de Territori que s’ultimen els tràmits per a l’adjudicació del projecte valorat en 2,8 milions d’euros, que està previst que puga començar el pròxim estiu

El ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat la pròrroga del contracte de concessió de la gestió del servei de funcionament i manteniment de l’estació depuradora Vora Riu. Es tracta d’un tràmit necessari, tal com ha explicat el tinent d’alcalde de Territori, Emilio Obiol, i que es duu a terme com a pas previ a l’inici de les obres per a la supressió d’aquesta instal·lació i la connexió amb la depuradora d’Almassora que garantirà el correcte tractament de les aigües residuals. De fet, el regidor ha informat en el ple que l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) té ja sobre la taula les propostes de les empreses que opten a l’adjudicació del projecte i la previsió d’aquest departament autonòmic és que les obres de supressió de la depuradora arranquen el pròxim estiu de 2020.

L’actual concessió de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) Vora Riu data de l’any 2000 i l’any 2014 es va aprovar una pròrroga que finalitza el 8 de juny de 2020. Obiol ha justificat la necessitat de donar llum verda a una nova pròrroga de 5 anys, que acabarà el 8 de juny de 2025, però que decaurà en el moment en què la nova infraestructura que canalitzarà les aigües residuals fins a Almassora entre en funcionament, alguna cosa que, a tenor del procés d’adjudicació, es produirà abans de la data límit de 2025.

El regidor de Territori ha volgut fer “memòria política” i remarcar que “ara sí que” serà una realitat el projecte de connexió amb la depuradora d’Almassora per a millorar el sanejament a la ciutat “gràcies a aquest govern de la Generalitat”. En aquest sentit, Obiol ha recordat que el II Pla Director de Sanejament de la Comunitat Valenciana preveia en 2006 la construcció d’una nova depuradora de 14,5 milions d’euros “que va arribar a licitar-se però que finalment es va descartar en 2009”. Llavors, es va proposar una solució alternativa, valorada en 5,1 milions d’euros, un segon projecte que tampoc va veure la llum, “sense que sapiguem on van acabar eixos diners”, recorda l’alcalde, José Benlloch.

Per això, el regidor ha destacat la “importància” del moment actual, amb la imminent adjudicació d’una obra de 2,8 milions que donarà una solució definitiva a una estació obsoleta, insuficient i amb repercussions ambientals importants. De fet, la depuradora de Vora Riu, construïda en 1978, arrossega “greus deficiències”, tal com apunta Obiol, “que no tenen solució” i que costen cada any al voltant de 90.000 euros a l’Ajuntament de Vila-real per cànon d’abocaments.

D’altra banda, el ple ordinari celebrat hui ha aprovat també una modificació de crèdit, amb càrrec a estalvis de 2019, que inclou destinar una partida de 420.000 euros al projecte de remodelació dels antics jutjats amb l’objectiu de reubicar en aquest espai les oficines de Tresoreria, així com la regidoria d’Economia. L’equip de govern reprén aquest projecte com a part de les accions per a dinamitzar el Mercat Central i el seu entorn; a més dotarà a aquests departaments municipals d’unes oficines dignes, tal com ha assenyalat l’alcalde, qui ha remarcat que l’obra suposa invertir en la millora del patrimoni municipal.

La sessió ha donat llum verda per unanimitat a les assignacions per als grups polítics, així com al nomenament de l’alcalde com a representant en la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació.