L’alcalde, José Benlloch, explica l’operació financera, que s’aprovarà en el Ple amb caràcter d’urgència i que inclou 1,9 milions en resolucions del Jurat d’Expropiació i 1,1 milions de la sentència ferma del col•legi José Soriano

L’Ajuntament de Vila-real deurà subscriure una nova operació de crèdit abans del que es preveia per a poder fer front a les resolucions i sentències. L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha anunciat l’aprovació, en el Ple de demà i amb caràcter d’urgència, d’un nou crèdit financer de 3.169.385 euros que es destinaran en un 95% al pagament “d’empastres del PP” en els seus anys de govern a la localitat.

Els jutges ens obliguen a pagar ja diverses resolucions i ens forcen, d’aquesta manera, a demanar un nou préstec per a fer front als pagaments que, d’altra forma, hauríem subscrit amb l’aprovació del nou pressupost municipal”, lamenta Benlloch. En concret, l’obligació de pagament es refereix al paquet de resolucions del Jurat d’Expropiació per valor d’1.921.44 euros –quantitat corresponent a la valoració municipal dels expedients, a falta de resolució dels recursos presentats a la valoració judicial- i 1.130.940 euros més, corresponents a la sentència ferma de la part de terrenys del col•legi José Soriano amb la qual no es va poder arribar a acord, després de la resolució contrària del Tribunal Constitucional al recurs de l’Ajuntament. A aquestes quantitats se sumaran 72.000 euros més per a renovar l’aire condicionat de l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán i altres 45.000 euros per a una parcel•la de terrenys al costat del Botànic Calduch, els propietaris de la qual han acceptat cobrar la quantitat valorada pels tècnics municipals.

El nostre objectiu era arribar al pressupost municipal, que volem aprovar prompte, per a incloure el préstec amb el qual fer front a aquests pagaments. Però els jutges, en una decisió insòlita, ens obliguen a pagar de manera immediata, per exemple en el cas del terreny annex al CTE, amb l’amenaça d’imposar multes personals i portar la qüestió a altres instàncies si no es paga ja”, recorda l’alcalde. A aquest se sumen altres expedients la data de pagament sense interessos dels quals expirarà a l’agost. Es tracta de casos com la prolongació de l’avinguda de França o el jardí de Jaume I.

En el cas de la sentència ferma del José Soriano, que ascendeix a 1,1 milions d’euros més els interessos, s’obri una nova possibilitat que no s’havia plantejat fins ara. “Hem proposat pagar la quantitat que se li deu amb solars i el jutge ha obert un incident, la qual cosa ens dóna cert marge i ens permet explorar amb el propietari aquesta opció, que seria molt més beneficiosa per a la ciutat”, explica Benlloch. Així i tot, la quantitat de la sentència s’inclourà en el préstec, amb l’objectiu d’evitar majors problemes si finalment no s’arriba a un acord amb el propietari.

En els terrenys del col•legi José Soriano, la sentència del Tribunal Constitucional dóna per bons totes les sentències judicials en aquest cas fins ara i, per tant, deixa clar que l’ocupació directa de sòl practicada pel Partit Popular, és il•legal”, incideix. En aquesta línia, Benlloch puntualitza: “Mai hem negat el dret dels propietaris a cobrar, però sí hem intentat en tot moment reduir les quantitats, per tal de defensar els interessos de la ciutat”.

No ens agrada haver de demanar aquest préstec i molt menys ara, però, gràcies a què hem sigut prudents i responsables, podrem assumir-lo”, garanteix Benlloch. Amb aquesta operació financera, l’endeutament, que s’havia aconseguit rebaixar al 60%, quedarà al voltant del 65%. La intenció del govern municipal és no incloure cap inversió en els pressupostos de l’any que ve, donant així temps per a executar els 12 milions d’euros en obres en execució, per a reduir el deute municipal al 55-60% a final d’any i, d’aquesta manera, poder afrontar en 2020 nous projectes tractors com la futura pista d’atletisme i velòdrom.