El sector agrícola, fonamental en temps de crisi

Abr 24, 2020 | VILA-REAL

ESPECIAL COVID 19 / Agricultura 

El sector agrícola, fonamental en temps de crisi


La cooperativa citrícola vila-realenca Real Export, en el transcurs de l’actual crisi sanitària, ha experimentat un increment de la demanda de cítrics en els països europeus als que exporta habitualment. Tal i com indica la seua gerent, Nuria Chabrera, “l’última de les varietats de la campanya, la València, compta amb molta demanda per part dels grans comerços”. Un fet que ha permès que de nou s’eleven els preus dels cítrics. “Aquesta estava sent una bona campanya en quant a preus, però és cert que els mesos de febrer i març es va notar un estancament en el consum. La crisi sanitària i la conseqüent demanda ha propiciat que els preus pugen de nou”, aclarís Chabrera.

Lleida

Però aquesta situació contrasta amb la falta de treballadors al camp. “Pràcticament estem amb un 50% menys de treballadors en la recol·lecció, ja que alguns d’ells són persones amb circumstàncies de risc i altres, que venen de fora a treballar, s’han vist limitats per les mesures restrictives en els desplaçaments”, assegura la gerent de la cooperativa, que també ha utilitzat l’estratègia de vendre fruita directament al camp.

Pel que fa a la temporada de les dones al magatzem, ja l’hem donada per finalitzada perquè la majoria són públic vulnerable front al COVID 19”, tot i això el personal que continua l’activitat a les instal·lacions, de Real Export ho fa seguint totes les mesures de seguretat recomanades. “Contem amb EPIs, mascaretes i guants, així com alcohol desinfectant en tots els departaments. Des de l’administració hem estat fent torns de teletreball i la gent del camp està organitzada amb quadrilles menys nombroses, mantenint la distància i utilitzant guants i mascaretes en tot moment”, detalla Nuria.

I és que la protecció és una eina que ens acompanyarà en els pròxims mesos de manera constant. És per això que davant les actuals circumstàncies i l’aturada d’algunes activitats comercials, professionals emprenedors com el vila-realenc Javier Vicent, han tirat d’enginy. “En el cas de la nostra empresa vam haver d’aturar la nostra activitat i tancar la tenda, però no era el cas de molts dels nostres clients, que havien de seguir amb les tasques al camp, o inclús intensificar-les”, ens explica el gerent de Maquinarias Pepe. Per aquest motiu i amb la intenció de buscar la protecció professional, i també la protecció pròpia, Vicent i el seu equip van començar a fer pantalles de protecció facial a partir de les que ells venien utilitzant per a l’ús de desbrossadores. “Vam buscar un fabricant que ens suministrara els metacrilats per ajustar-los en els nostres suports, vam aconseguir així fer unes pantalles i ajudar alguns centres de salut que no podien aconseguir no comptaven amb aquest tipus de proteccions, després van començar a sol·licitar-nos-les empreses, autònoms i particulars”, afirma.

UAB

A més a més, la gravetat de la crisi ha fet que en tots els pobles i ciutats de la província, en les últimes setmanes, s’haja necessitat l’ajuda dels llauradors per a fumigar carrers i espais públics. “En aquest sentit hem tingut que convertir aparells de l’agricultura per al Consorci de Bombers de la Diputació Provincial, que ha estat desinfectant principalment en aquells pobles menuts sense efectius, per a dur a terme eixes tasques de desinfecció”, conclou.

Més notícies…