– La Conselleria de Qualitat Democràtica demanarà al Govern central que detall els immobles arrabassats al patrimoni públic
– El departament dirigit per Rosa Pérez Garijo va demanar en gener de 2020 el llistat dels béns inmatriculados per l’Església

 

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assegurat que des del Govern valencià «treballarem perquè els béns públics espoliats per l’Església Catòlica retornen a la ciutadania valenciana«.

 

Així s’ha pronunciat la consellera Pérez Garijo després de fer-se públic el llistat de béns immobles immatriculats per l’Església Catòlica entre 1998 i 2015, una informació que, tal com ha explicat la consellera, «ja havia sol·licitat la Generalitat fa mesos al Govern central«.

 

«A partir d’ara -ha explicat la consellera de Qualitat Democràtica- esbrinarem quins béns, dels espoliats en el nostre territori, són de titularitat pública per a poder realitzar totes les accions possibles que permeten recuperar-los per a les arques públiques que és on sempre hagueren d’estar«.

 

Per a això, la Conselleria de Qualitat Democràtica demanarà al Govern central que detalle quins dels 912 immobles autocertificats per l’Església Catòlica a la Comunitat Valenciana van ser arrabassats al patrimoni públic.

 

La consellera ha recordat que en gener de 2020 «vam sol·licitar al Ministeri de Justícia un llistat dels béns immatriculats per l’Església Catòlica en la Comunitat Valenciana per a comprovar si existien immobles que podien revertir en el patrimoni públic«.

 

Posteriorment, al mes de juliol, es va enviar una carta a la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública adscrita al Ministeri de Justícia on la Conselleria de Qualitat Democràtica va demanar la informació que ahir va fer pública el Govern central i que ha vingut a confirmar l’existència de prop de 35.000 béns inmatriculados en tota Espanya entre 1998 i 2015, dels quals 912 es troben en la Comunitat Valenciana.

 

En la missiva, la consellera argumentava que el fenomen de les immatriculacions dels béns immobles «ha suposat el major espoli del patrimoni històric del país per l’Església Catòlica, propiciat per l’article 206 de la Llei Hipotecària de 1946 que va permetre a les autoritats eclesiàstiques inscriure béns al seu nom sense acreditar títol de cap domini, mitjançant un procediment d’autocertificació«.

 

De fet, tal com recull l’escrit remés al Govern central el mes de juliol passat, entre 1996 i 2015 aquesta possibilitat d’autocertificació va continuar mantenint-se a través de modificacions legislatives en 1996 i 1998 «sota preceptes que difícilment poden sostindre’s a causa de la seua inconstitucionalitat«.

 

De fet, amb la modificació de la Llei Hipotecària en 1998 es va permetre la inscripció de béns públics espoliats per l’Església Catòlica amb una certificació de l’òrgan diocesà corresponent, «la qual cosa ha derivat en la privació a les valencianes i valencians de la utilització d’aquests béns immobles en tot aquest temps, a més de perdre’s la rendibilitat patrimonial que hauria pogut derivar-se en benefici de les institucions públiques valencianes«, afirmava Pérez Garijo.

 

Cal assenyalar que no és fins a 2015, amb l’aprovació de la Llei de 13/2015, de 24 de juny de Reforma de la Llei Hipotecària, quan queda circumscrita únicament a les Administracions Públiques i a les entitats de Dret Públic la facultat d’autocertificar la titularitat al seu favor de les finques i immobles.