La Simfònica de Castelló oferirà amb el multiinstrumentista un viatge musical per la diversitat cultural del nostre planeta
El pròxim diumenge 31 d’octubre a les 18.30 hores tindrà lloc a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló l’espectacle musical Pangea, amb música de María Ruiz i Abraham Cupeiro, el qual farà sonar curiosos instruments originaris de distintes latituds del món acompanyat per l’Orquestra Simfònica de Castelló sota la batuta de Pablo Márquez .
Durant el concert sonaran des de l’austral Oceania amb els ressons dels seus caragols de mar, fins a les misterioses muntanyes xineses que el so del Hulusi dibuixa amb les seues melismàtiques melodies; grans planes com les d’Amèrica del Nord, selves com les d’Amèrica del Sud, la flauta Peule del Senegal, la Gaita Búlgara, la desafiadora Zurna i les mil·lenàries cornes de pastor cosiran el vestit que unirà una vegada més la nostra terra.
Pangea és un espectacle didàctic i amé que ens acosta a altres cultures i que ens proposa un viatge cap a les diferents parts del planeta a través del nexe que és la música. En el seu títol fa referència a que fa uns 200 milions d’anys en el nostre planeta existia un únic i gegantesc continent: Pangea. Aquest va començar a separar-se i amb el pas del temps va donar lloc als diferents continents actuals tal com els coneIxem. Aquest projecte de Cupeiro i Ruiz es va estrenar al maig de 2018 i al novembre de 2019 va ser gravat amb la Royal Philharmonic Orchestra en els Estudis Abbey Road, i publicat en 2020 sota el segell de Warner Classics.
Aquest espectacle és un cant a la diversitat cultural del nostre planeta, una experiència singular i evocadora per al públic de totes les edats. Les entrades del concert es poden adquirir en l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló o a instanticket.es i de manera simultània al concert l’Auditori posa a la disposició dels més xicotets el Espai de 4 a 10 on aquests podran gaudir d’activitats musicals lúdic-educatives al costat d’Altea Martí nez i Maria Pons per 3 euros, prèvia inscripció en didactica_auditori_castello@gva.es.
Sobre Abraham Cupeiro
El que caracteritza a Abraham Cupeiro és la recuperació d’instruments perduts en el temps, i utilitzar-los per a crear noves sonoritats i imbricar-los en músiques alienes a ells. Va estudiar trompeta en el RCSMM, i després va realitzar un màster en Interpretació de la Música Antiga en la Universitat Autònoma de Barcelona. No obstant això, encara que la seua formació és clàssica, sempre s’ha sentit atret per tot tipus de músiques. Així, des de primerenca edat ha format part de grups de folk, jazz, música antiga…
Com a instrumentista, destaca per ser una de les poques persones que toca el karnyx (trompeta cèltica de l’Edat de Ferro). Recentment va ser convidat per a provar el Karnyx de Tintignac, que és l’únic que va aparéixer sencer l’any 2004. És a més impulsor d’un instrument ancestral en la tradició gallega: la corna. Instrument que el seu avi tocava i que apareix en les il·luminacions d’Alfons X.
El seu interés per la organologia li ha portat a aconseguir una col·lecció de més de 200 instruments de tot el món i de diferents èpoques. És una col·lecció que mostra a manera de concert-monòleg sota el nom de Ressonant en el Passat. Abraham recupera i construeix diversos instruments, i interpreta amb ells des de la seua música fins a música de hui dia, i els mescla amb formacions modernes. Aquestes mescles es poden veure en el seu treball Compromiscuo amb l’acordionista Bielorús Vadzim Yukhnevich , així com en obres escrites ex professo per a ell com el Concert Misteri de Wladimir Rosinsky junt a l’Orquestra Simfònica de Galícia.