Compromís per Vila-real se solidaritza amb Pablo Hasél i exigeix canvis legals per la llibertat d’expressió

Feb 17, 2021 | VILA-REAL

Foto: Wikipedia (Pablo Hasél en 2011)

El Grup Municipal de Compromís per Vila-real mostra la seua solidaritat i suport al raper Pablo Hasél, empresonat ahir per considerar-se que les lletres de les seues cançons i diverses publicacions en el seu mur de la xarxa social Twitter suposen un enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. No és el primer artista espanyol que anirà a presó des de la mort de Franco per mostrar la seua opinió públicament, la qual cosa suposa un gran escàndol a nivell mediàtic i ha tret al carrer a milers de persones en tot el país, fart de veure com s’empresonen artistes per ser crítics amb la monarquia o el sistema.

 

El portaveu adjunt de Compromís, Santi Cortells, destaca que la llibertat d’expressió és un dret fonamental que apareix recollit en l’article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans on s’expressa que “tothom té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el de no ser assetjat a causa de les opinions pròpies i el de buscar, rebre i difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà i sense límit de fronteres”.

 

Aquest dret també apareix recollit en la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea en el seu article 11, garantint que “tothom té dret a la llibertat d’expressió. Aquest dret abasta la llibertat d’opinió i la llibertat de rebre o de comunicar informacions o idees sense que puga haver-hi ingerència d’autoritats públiques i sense consideració de fronteres”, per la qual cosa, “com no podia ser d’una altra manera, l’Estat espanyol recull també aquest dret en l’article 10.2 de la Constitució espanyola, on assumeix que les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats que la Constitució reconeix s’interpretaran de conformitat amb la Declaració Universal de Drets Humans i els tractats i els acords internacionals sobre aquestes matèries ratificats per Espanya”.

 

La imatge que està donant l’Estat espanyol, a nivell internacional, és d’autèntica vergonya, ja que milers de mitjans de comunicació de tot el món s’han fet ressò d’una cosa tan vergonyosa com comptar amb presos polítics i també amb cada vegada més artistes empresonats per mostrar la seua opinió de l’una o l’altra forma”, apunta Cortells.

 

Per aquest motiu, des de Compromís mostren la seua solidaritat amb aquelles persones perseguides injustament per fer ús de la seua llibertat, especialment aquelles que ho han fet en l’àmbit de la creació artística, com és el cas de Josep Valtònic o Pablo Hasél, a través d’una moció que s’emportarà al pròxim Ple ordinari en la qual proposen que l’Ajuntament de Vila-real manifeste el seu compromís amb la defensa de la llibertat d’expressió com a dret fonamental recollit en la Declaració Universal dels Drets Humans, la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Constitució Espanyola.

 

Així mateix, es proposa mostrar la solidaritat amb totes les persones perseguides injustament per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió, especialment aquelles que ho fan mitjançant la creació artística. D’altra banda, Compromís proposa que l’Ajuntament de Vila-real inste el Govern central per a impulsar una reforma del Codi Penal amb l’objectiu de garantir el dret a la llibertat d’expressió derogant o revisant els articles 490.3, 496, 504, 525, 544 a 549 i 578. Finalment, s’insta el Govern central que derogue o modifique la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de Protecció de la Seguretat Ciutadana en allò que vulnera les llibertats de reunió pacífica i associació, d’expressió i informació. “Esperem que la resta de partits jutgen objectivament els fets i s’unisquen per a demanar justícia amb aquestes causes”, conclou.

 

Més notícies…