Per a propiciar la participació juvenil directa i igualitària

Dos representants juvenils, un xic i una xica, es triaran per sorteig per a formar part del Consell Rector de l’IVAJ

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha llançat hui la campanya ‘Re-Presenta’t’ dirigida a joves de 12 a 30 anys de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de seleccionar per sorteig dues persones ?una xica i un xic? perquè formen part del Consell Rector de l’IVAJ.

El director general de l’IVAJ, Jesús Martí, ha manifestat que “amb aquesta iniciativa advoquem per sistemes de participació directa i igualitària”. La manera més habitual de triar els i les representants és mitjançant el vot, però “volem explorar nous mecanismes igual o més democràtics, com per exemple l’elecció per sorteig, en què totes les persones som igual de vàlides i tenim el mateix dret a representar-nos i prendre decisions”, ha explicat.

Martí ha destacat que a la Comunitat “la participació juvenil té en
compte tant les entitats juvenils com els grups de joves i les persones joves considerades de manera individual”.

Aquestes persones joves participaran amb veu i vot en les reunions del Consell Rector de l’IVAJ, l’òrgan de representació i participació en què es prenen les principals decisions sobre les línies d’acció que s’han de seguir, i s’aproven i avaluen documents com ara l’Estratègia valenciana de joventut.

Durant les sessions compartiran la representació de la joventut amb membres del Govern, representants del Consell Valencià de la Joventut, de les diputacions, dels municipis o de professionals de Joventut.

La proposta és la següent: ‘Si eres una persona compromesa i vols que la teua veu s’escolte en els debats sobre les principals mesures que afectaran la joventut, no has de donar-hi més voltes. Presenta’t i coneixeràs de primera mà com es prenen aquestes decisions, i tindràs contacte amb les persones implicades, perquè seràs tu una d’elles’.

La campanya ?que es difondrà a través de les xarxes socials, de la Xarxa Jove, de corresponsals juvenils, de centres de joventut i d’universitats? és molt senzilla: per a presentar-se cal reunir dos requisits únics: tindre entre 12 i 30 anys (les dues edats incloses) i residir a la Comunitat Valenciana. En cas que alguna de les persones seleccionades siga menor d’edat haurà d’aportar una autorització de la mare, el pare o del tutor o tutora.

El director general de l’IVAJ ha destacat que la Llei de polítiques integrals de joventut de la Comunitat estableix la cultura participativa de les persones joves per a millorar els sistemes i les estructures democràtiques, així com per a garantir-los l’exercici d’un paper actiu de transformació i de canvi de la societat amb la seua intervenció en els assumptes públics.

“Les noves possibilitats de canalitzar la participació juvenil en especial, els avanços de les tecnologies de la informació i la comunicació ens permeten obrir el Consell Rector de l’IVAJ a totes les persones joves que desitgen implicar-se”, ha valorat.

A través de la web de l’IVAJ, s’obri el termini de presentació que comença el 20 de febrer i acaba el 23 de març. El 24 de març tindrà lloc el sorteig de manera pública i es comunicarà el resultat a totes les persones que hi hagen participat. Es triaran dues persones, respectant la quota de gènere.

Més informació: consultar ací.