La xifra d’usuaris en 2019 multiplica per deu el balanç de passatgers anterior a la posada en marxa de la prova pilot que es consolidarà enguany amb la licitació del servei i la incorporació de nous vehicles més sostenibles

El nou autobús urbà gratuït ‘Groguet’ que va començar a funcionar com a prova pilot al novembre de 2019 ha superat els 211.000 viatgers durant el seu primer any de funcionament. Així ho reflecteixen les xifres recollides pel departament de Mobilitat de l’Ajuntament de Vila-real que constaten l’èxit del renovat servei de transport públic, que compta amb dues línies que connecten els diferents barris de la ciutat. El balanç de passatgers entre novembre de 2018 i novembre de 2019 ascendeix a 211.869 usuaris, una dada que consolida l’aposta de l’equip de govern per la mobilitat sostenible. De fet, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ja ha anunciat que el consistori ultima la plica per a la licitació del servei en aquest 2020 amb una inversió d’uns 500.000 euros que permetrà introduir millores com a vehicles més sostenibles.

Abans de la posada en funcionament del bus ‘Groguet’ al novembre de 2018, Vila-real comptava amb un servei d’autobús urbà, heretat de l’anterior govern del PP, amb una única línia que bàsicament connectava amb l’Hospital de la Plana i alguns punts de la ciutat. Al novembre de 2018, l’anterior servei va donar pas a un nou transport urbà totalment gratuït amb dues línies, més àgil i funcional, que ja en els seus dos primers mesos va aconseguir una excel·lent resposta per part dels veïns i veïnes de la ciutat, amb prop de deu mil viatgers.

Durant 2019 (de gener a novembre) es van registrar un total de 202.043 usuaris, la qual cosa suposa una mitjana de 18.368 passatgers al mes. El mes en què més viatgers es van comptabilitzar va ser juliol, amb un total de 27.730, coincidint amb les activitats d’estiu que es realitzen en el Termet, paratge que també compta amb una parada del bus ‘Groguet’.

El còmput de viatgers de 2019 multiplica pràcticament per deu la xifra total d’usuaris de l’autobús urbà en 2018, que va ascendir a 21.665. D’aquests, quasi la meitat (9.826) es van registrar en els dos últims mesos de l’any en què ja funcionava el ‘Groguet’ amb les dues línies i de manera gratuïta. D’aquesta manera, el balanç final del primer any des que es va activar el pla pilot de transport públic, entre novembre de 2018 i novembre de 2019, ascendeix a 211.869 usuaris. Per contra, en els mesos anteriors a la prova pilot del nou transport urbà el seu ús era molt menor. N’hi ha prou amb comparar les dades del departament de Mobilitat durant l’estiu de 2018, quan només 2.671 persones van fer ús de l’autobús urbà durant els mesos de juny, juliol i agost, mentre que en el mateix període de 2019 van ser 69.373 els usuaris del bus gratuït.

Aquestes dades confirmen l’èxit de la prova pilot i reforcen a l’equip de govern en la seua intenció de traure a licitació la concessió del servei en 2020, tal com ha anunciat l’alcalde, un projecte que estarà inclòs en el pressupost d’aquest nou any.