L’administrador ha sol•licitat a la CNMC l’exempció d’informar sobre elles per suposar ‘càrregues desproporcionades’

El senador Carles Mulet ha alertat dels moviments d’ADIF, l’administrador d’infraestructures, per desfer-se de l’obligatorietat d’informar dels serveis que presta en el que ha considerat estacions no estratègiques. L’administrador ADIF i ADIF AV (Alta Velocitat) exploten 639 estacions de viatgers per tota la geografia espanyola i ha sol•licitat l’exempció de l’aplicació del Reglament d’Execució (RE) 2017/2177 de la Comissió Europea, que inclou requisits d’informació al mercat, per 585 instal•lacions considerades menys importants, de les quals 477 es consideren no estratègiques. Serien d’importància estratègica aquelles que tinguen un trànsit més gran als 300.000 viatgers o gestionen més de 8.000 trens anuals.

Entre aquestes, segons la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), “es conclou que no tenen importància estratègica estacions en què tenen parades serveis exclusius d’Obligacions de Servei Públic, com València-Cabanyal, Agres, Alcoi , Cocentaina, l’Alzina, Novelda-Asp, Sax, Alcalà de Xivert, Barraques, Torreblanca, Agullent, Albaida, Benigànim, Bufali, Genovés o la Pobla del Duc entre altres, com Elda-Petrer“.

El representant de Compromís ha manifestat el seu “malestar” pel fet que cada vegada més “els que s’han aprofitat d’una vasta xarxa d’estacions i quilòmetres de vies i han apostat per serveis elitistes i dubtosament viables com alguns d’alta velocitat, decidisquen ara que determinades estacions molesten, per la qual cosa van a reduir la seua vigilància sobre elles, reduint la seua burocràcia, amb el beneplàcit dels organismes reguladors i del mateix Estat“.

El senador Mulet ha manifestat la seua por que “acaben decidint en un futur tancar encara més estacions de tren, quan el tram del Corredor Mediterrani funciona raonablement pel que fa a viatgers, tot i el mal servei que es presta, com a conseqüència de la manca de actuacions en estacions i trens que segueixen sent inaccessibles, són contaminants, mantenen tancades estacions que podrien prestar molt bon servei al territori i no inverteixen en modernització de combois i formació de nous maquinistes, per la qual cosa se sobreviu en precari“, ha indicat.

Per contra altres estacions comercials compleixen amb els requisits i per tant no cal l’exempció sol•licitada per ADIF a la CNMC.

Estació / Núm. Viatgers / Núm. Trens
Benicarló-Peníscola / 82.502 / 9.748
Vinaròs / 63.467 / 9.746
València-Nord / 697.630 / 4.997
Benicàssim / 38.659 / 9.920
Orpesa / 40.564 / 9.920
Alacant / 2.175.916 / 12.854
Castelló / 483.984 / 11.993
Requena-Utiel / 20.443 / 11.687
València-Joaquim Sorolla / 3.827.781 / 17.031

La coalició ha anunciat que reprendrà les iniciatives a partir de novembre i que passaran per reclamar un servei de qualitat, que siga útil per als territoris, poc contaminant i segur.