Normalització Lingüística impulsa una nova campanya per a la retolació de comerços i negocis hostalers en valencià

Mar 6, 2018 | VILA-REAL

La Regidoria, dirigida per Santi Cortells, també manté en actiu ‘El nom és Vila-real’, amb noves estoretes de ratolí que es repartiran a diferents entitats

La Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real acaba d’iniciar una nova campanya de senyalística que, sota el nom Retolar en valencià, senyal d’identitat, facilita als comerços de la ciutat, especialment al sector de l’hostaleria, la retolació dels seus principals cartells indicatius en valencià.

UAB

El regidor de l’àrea, Santi Cortells, explica que “els destinataris de la campanya són restaurants, cafeteries, bars i comerços, que podran sol·licitar una caixa gratuïta en la qual trobaran set plaques adhesives amb diferents rètols d’utilitat per al seu dia a dia”.

Magatzem, Privat, Lavabos, Hòmens, Dones, Adaptat o Wi-fi debades són algunes de les plaques, a les quals se suma una altra amb les inscripcions Obert-Tancat i l’horari d’obertura del comerç i els adhesius a doble cara Espenteu-Estireu i Endavant, l’atenem en valencià. “Aquests rètols estan elaborats amb un material resistent i polivalent i han sigut dissenyats per Pablo Ejarque, amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València i formen part de la campanya que ara presentem, iniciada per la Diputació de València, en la qual han col·laborat diversos municipis valencians, com és el cas de Vila-real”, assegura Cortells.

Per a poder aconseguir la caixa, només cal posar-se en contacte amb la Regidoria de Normalització Lingüística, situada al carrer de Josep Ramon Batalla, 6, entresòl, o telefonar al 964 547 009 o enviar un correu electrònic a normalitzacio@vila-real.es.

PlatgesBurriana

Així mateix, Cortells ha presentat una nova iniciativa dins de la històrica campanya El nom és Vila-real, que funciona de manera ininterrompuda des del 1995. “L’objectiu és difondre la correcta denominació de la nostra ciutat amb guinet i erra minúscula, que encara se segueix utilitzant de manera errònia”, indica. “Ja en els seus inicis, l’Oficina de Promoció de l’Ús del Valencià va utilitzar com a imatge de la campanya un dibuix de Quique, que es va plasmar en díptics explicatius de l’escriptura del nom i text de Jacinto Heredia, l’expansió del qual va arribar també a adhesius, clauers, davantals, banderoles, samarretes, motxilles i un llarg etcètera”, manifesta l’edil.

La Regidoria vol fer un pas més en la campanya i ara presenta una nova estoreta de ratolí, amb el primer dibuix de Quique per a recordar el nom correcte de Vila-real”, afirma, “denominació oficial i única que es va aprovar per unanimitat en un ple el 27 de febrer de 2006”. Aquesta estoreta, tal com assenyala Cortells, arribarà també als comerços que sol·liciten la caixa de retolació en valencià i a totes aquelles entitats de Vila-real que la sol·liciten, de manera gratuïta.

El nom de la ciutat és la nostra marca, allò que ens identifica i, si no s’escriu correctament, no solament no ens identificarà, sinó que pot donar lloc a confusions, ja que un simple error en introduir el nom al GPS pot portar-nos a Vila Real, a centenars de quilòmetres d’ací, a Portugal”, assegura.

Caixabank

A més, recorda que la Regidoria de Normalització Lingüística està a la disposició dels locals hostalers de Vila-real de manera permanent per a ajudar-los amb la traducció i correcció de les cartes i menús en valencià i anima els veïns a fer ús del WhatsApp de la Regidoria quan detecten el nom de la ciutat escrit malament, enviant una foto i un breu comentari al 606 395 976. “Tots som responsables de mantenir viva nostra llengua al carrer, als negocis i al nostre dia a dia, per això esperem que la campanya siga un al·licient més per a fomentar el seu ús”, conclou.

Més notícies…