L’Auditori de Vila-real acull en primícia l’estrena de la primera òpera en espanyol contra la violència de gènere

Mar 1, 2018 | VILA-REAL

‘Mia’, produïda per la Regidoria de Cultura i escrita per Alfredo Sanz, es representarà el dissabte 10 de març, a les 21.00 hores, de manera gratuïta

L’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner de Vila-real acollirà per primera vegada en la seua història l’estrena a nivell mundial d’una òpera que, a més, serà la primera creació d’aquestes característiques dedicada a la lluita contra la violència de gènere interpretada íntegrament en espanyol. Mia, produïda per la Regidoria de Cultura de Vila-real i escrita per Alfredo Sanz, es configura com un esdeveniment cultural de gran rellevància que naix i s’estrena a Vila-real, però que té vocació d’exportar-se a altres grans ciutats, que ja s’han interessat per la seua representació.

Caixabank

Si ja és tot un repte per a la nostra ciutat estrenar una òpera, ho és més tenint en compte que és un projecte artístic molt ambiciós però modest a nivell econòmic”, assegura el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, que assenyala que “no vam dubtar ni un segon a recolzar la iniciativa, ja que comptarà amb artistes de primer nivell i serà una fita per a la nostra història”. Pérez ha presentat l’esdeveniment juntament amb l’autor de la peça, Alfredo Sanz; el director artístic, Pau Ayet, i els artistes principals que pujaran a l’escenari de l’Auditori, el tenor Vicente Ombuena i la soprano Ruth Terán.

Lleida
Benicàssim

Per la seua banda, Sanz, que ha donat les gràcies a tots els que han fet possible aquesta estrena en primícia, ha explicat que gràcies a la magistrada de violència de gènere Pilar Llop ha pogut conèixer molts casos i documentació sobre el tema per a inspirar-se en la creació de l’obra. “Em va impressionar tot el que vaig llegir i, per desgràcia, és una realitat més propera del que pensem, per la qual cosa hem de treure-la de la quotidianeitat i fer despertar la gent”, afirma. L’òpera, tal com indica Sanz, està basada en fets reals i es configura com un esdeveniment trencador, que “se se’n ix de la norma, però sense grans parafernàlies i renunciant a l’abstracció, tot i que amb professionals de primera línia sobre l’escenari, de manera que es converteix en un acte molt ambiciós en el qual hem volgut ser poèticament correctes i en el qual hem posat tota la nostra il·lusió”.

Ruth Terán assegura que “posar veu a aquestes dones que estan callades és un gran repte, però si almenys una d’elles té l’oportunitat de trobar-se entre el públic i el nostre treball li impulsa a explicar-ho i a denunciar la seua situació, serà suficient”.

En la mateixa línia es pronuncia Vicente Ombuena, que anima als afeccionats a no perdre’s l’esdeveniment, ja que “de les 15-30 òperes que s’estrenen cada any al món, el 70% es porta a grans teatres operístics; el 20% a grans festivals de tradició; un percentatge ínfim arriben a capitals de província amb una òpera o un edifici de referència i el nostre cas, l’Auditori d’una ciutat de 50.000 habitants, ronda el 0%”.

El director artístic de l’obra, que es representarà en tres actes, afegeix que “hem intentat que hi haja escenes quotidianes, que el públic reconega fàcilment quin és el missatge final i que amb pocs recursos el treball puga arribar molt lluny”.

En total seran set els cantants sobre l’escenari, a més de Ruth Terán i Vicente Ombuena, i tant Alfredo Sanz com Eduardo Pérez destaquen que “és una obra artística única, creada a Vila-real amb gent de la ciutat en la qual s’han implicat també els comerços, que han facilitat el atrezzo i el vestuari, entre d’altres”.

UAB

Volem que la ciutat i la comarca siguen conscients del que anem a fer i que ens acompanyen i que contribuïsquen a omplir la nostra sala principal, ja que haurà entrada lliure fins a completar l’aforament i esperem que siga un autèntic èxit”, indica Pérez. “No sé si l’obra és bona, però permeteu que ho semble fins que ho siga”, ha conclòs Sanz.

Més notícies…