El Mercat Medieval de Vila-real torna als voltants de la plaça de Bayarri amb novetats

Feb 20, 2018 | VILA-REAL

La fira, que se celebra dins les festes fundacionals, comptarà amb un centenar de llocs que oferiran productes artesanals, a més d’exhibicions ambientades en l’època medieval, activitats per a xiquets i una cambra de tortures

Vila-real segueix immersa en els actes commemoratius del 744 aniversari de la fundació de la ciutat. Per açò, aquest divendres 23, a les 18.00 hores, tindrà lloc la inauguració del tradicional Mercat Medieval, que se situarà als voltants de la plaça de Bayarri i de la basílica de Sant Pasqual fins el proper diumenge 25, i en el qual enguany s’han incorporat novetats, com la renovació de la decoració i l’atrezzo del recinte, més concordant a nivell històric.

UAB

Els regidors de Tradicions i Economia, Santi Cortells i Xavier Ochando, han presentat una nova edició de l’esdeveniment juntament amb Ernest Peset, responsable de Recuperem, que s’ha encarregat de la recerca històrica per a l’elaboració de noves banderoles, i estendards amb els escuts de la ciutat i blasons i símbols heràldics dels justícies –alcaldes- de Vila-real en l’Edat Mitjana que decoraran l’espai del mercat.

Considerem que era necessari renovar la imatge i aconseguir una decoració més autèntica i menys estàndard que representara de debò els orígens de la ciutat”, afirma Ochando, qui destaca la “minuciosa recerca” que s’ha realitzat.

Un treball que també arribarà als veïns de manera directa, ja que estarà exposat als carrers del centre de la vila. “Des de la Regidoria de Tradicions hem preparat una ruta didàctica sobre la fundació i l’heràldica de la nostra ciutat i una de les novetats que es durà a terme dins de les festes fundacionals és la de visitar i conèixer les diferents banderes d’escuts heràldics de justícies valencians que s’han pogut relacionar amb vila-realencs que van ocupar el mateix càrrec”, explica Cortells.

PlatgesBurriana

En l’activitat, dirigida a alumnes d’ESO i Batxillerat, també s’inclouen els escuts de la ciutat d’època foral, on es podrà veure la seua transformació al llarg del temps. “En definitiva, aquest taller didàctic cerca donar a conèixer als alumnes els nostres orígens, els llocs més emblemàtics del casc històric i els nostres avantpassats”, indica.

Per la seua banda, Peset que s’encarrega d’impartir els tallers, ha explicat que per a aconseguir tota la documentació, a més d’una consulta a fons en l’Arxiu Municipal, s’ha hagut de recórrer a l’Arxiu del Regne de València. “Gràcies a tota la informació recopilada, sabem en els seus inicis, la ciutat comptava amb aquesta figura, que era l’encarregada de resoldre disputes civils i penals i criminals, així com delictes contra la propietat i de naturalesa sexual, el càrrec de la qual tenia una durada d’un any, podent repetir, sempre que es deixara passar un any”, assegura. A més, destaca la transformació de l’escut de la ciutat, que també es podrà conèixer en la mostra.

Tots aquests símbols estaran plasmats en les banderes i la decoració que ornamentarà el Mercat Medieval, en el qual hi haurà un centenar de llocs de venda i on s’oferirà una “àmplia varietat d’actes i espectacles itinerants que dotaran de major contingut a la fira durant els tres dies”. Així, hi haurà quatre companyies que oferiran 21 espectacles, amb dansa àrab, bufons i saltimbanquis i representacions basades en l’Edat Mitjana, juntament amb música folk i mostres de artilugis de l’època, com una cambra de tortures.

A més, hi haurà un racó infantil per als més menuts i, com cada any, s’oferirà una varietat de productes gastronòmics i artesans, com a cosmètica natural, pans, embotits, adobats, fruits exòtics o formatges, entre uns altres.

Com sempre, aquells que visiten el mercat podran gaudir de la mostra d’oficis històrics, ja que podran veure en ple procés de creació als artesans arribats de tot l’Estat que encara treballen amb el teler, la fusta o la pell”, indica l’edil d’Economia, qui afig que per segon any consecutiu hi haurà espai gratuït per a ONG i associacions de la ciutat. “Esperem que veïns i visitants gaudisquen d’aquest esdeveniment imprescindible dins les festes fundacionals que, a més de ser un atractiu turístic, ho és a nivell econòmic”, indica. L’horari d’obertura durant el dissabte i el diumenge és de 10.30 a 14.00 hores i de 17.00 a 23.00 hores aproximadament.

Programa d’actes en PDF: Mercat Medieval programa

Caixabank

 

Més notícies…