Sis ponents de prestigi analitzaran l’època i el context de la fundació de la ciutat en la jornada Jaume I i el seu temps

Feb 14, 2018 | VILA-REAL

La sessió, emmarcada en les festes fundacionals, se celebrarà aquest dissabte 17 a la Casa dels Mundina gràcies a l’acord entre l’Ajuntament i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el consistori d’Alzira

Sis ponents de nivell seran els encarregats analitzar i desgranar tots els detalls sobre la figura del rei Jaume I i la seua època aquest dissabte 17 en la jornada Jaume I i el seu temps. Una sessió que se celebrarà a la Casa dels Mundina, dins de la programació de les festes fundacionals, gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament, la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l’Ajuntament d’Alzira.

Caixabank

El regidor de Cultura, Eduardo Pérez, ha donat a conéixer el programa de la jornada, que començarà a les 9.30 hores, amb la conferència inaugural a càrrec del doctor Enric Guinot, catedràtic de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, que parlarà sobre Els pobles de la Plana dels segles XIII-XIV en el context dels vils noves medievals europees. Després del descans, a les 11.00 hores es reprendran les ponències, amb la titulada La llengua dels Furs, a càrrec del doctor Emili Casanova, catedràtic de la Facultat de Filologia de la Universitat de València i membre de l’AVL.

Lleida
Benicàssim

A les 12.00 hores donarà començament la conferència del doctor Arturo Zaragozá, que és arquitecte i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, el tema de la qual serà Los techos pintados medievales valencianos.

La jornada seguirà a la vesprada, amb la xarrada del doctor i catedràtic de la Facultat de Filologia de la Universitat d’Alacant i membre de l’AVL, Brauli Montoya, que versarà sobre Les llengües en el llibre dels Feits. A les 17.15 hores serà el torn del director de l’Arxiu del Regne de València, el doctor Francesc Torres, que seguirà amb la conferència Les divisions territorials del Regne de València en l’època de Jaume I. Tancarà la sessió, a les 18.15 hores, el doctor i president de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, amb la seua ponència L’antroponímia en el Vila-real del segle XIII.

Entrem de ple en els actes commemoratius de la fundació de Vila-real i ho fem amb un cartell de luxe en el qual un gran elenc d’historiadors i lingüistes ens il·lustraran i repassaran l’època i la figura de qui va fer possible que avui celebrem els 744 anys d’existència de la nostra ciutat, el rei Jaume I”, explica Pérez.

L’edil remarca el caràcter “històric, lingüista i cultural” de la jornada, que “ens ajudarà a aprofundir en les nostres arrels i a tenir millor coneixement de qui som i per què”, i destaca que aquesta iniciativa “ens permet posar a la nostra ciutat, com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, en el mapa de la recerca”. Així mateix, recorda que la cita se celebrarà de manera alterna a Vila-real i Alzira, que ja va acollir la primera edició i que tornarà a acollir la tercera jornada el pròxim any.

L’entrada és lliure i gratuïta, tot i que qui ho desitge pot confirmar assistència prèviament enviant un correu electrònic a avl@gva.es o cridant al 963 87 40 98.

UAB

 

Més notícies…