– Pérez Garijo: «Gràcies a la seua lluita per la llibertat hui podem ser lliures i no ho hem d’oblidar mai»
– La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat que, de les 28 víctimes homenatjades de la comarca de la Plana, Baixa «només 11 van poder gaudir de nou de la llibertat»
– José Benlloch destaca la importància d’accions com aquesta per a no oblidar i visibilitzar la història dels veïns i veïnes que van lluitar per la llibertat en els pobles i van patir l’infern nazi.
– En el cas de Vila -real, són nou les persones homenatjades, vila-realencs que van ser deportats al camp de Mauthausen, on cinc d’ells van morir.
– L’alcalde de Vila -real ha rebut de la consellera, Rosa Pérez Garijo, els taulells commemoratius dels vila-realencs.
– També han participat alcaldesses i autoritats de Almenara, Borriana, Eslida, Fondeguilla, Onda, Moncofa, Nules i la Vall d’Uixó.
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada de l’alcalde de Vila -real, José Benlloch, ha homenatjat 28 persones de la comarca de la Plana Baixa, víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics.
Pérez Garijo ha lliurat a representants dels ajuntaments de les diferents localitats de la comarca els Taulells de la Memòria corresponents al projecte Construint Memòria, que se situaran en llocs visibles d’aquests municipis. La cerimònia també ha tingut la presència d’alcaldes i alcaldesses dels diferents municipis, familiars de les víctimes i entitats memorialistes.
Pérez Garijo ha ressaltat que amb l’acte de hui «vam arribar a les 290 rajoles lliurades als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i les valencianes que van patir aquell horror; i ho fem 76 anys després de l’alliberament d’uns camps d’on la majoria no va poder eixir mai».
La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat «haver d’esperar tota una vida perquè reben aquest reconeixement en què cap de les víctimes ha pogut ser present».
Durant la seua intervenció, Pérez Garijo s’ha referit a l’últim supervivent que va morir fa dos anys i mig, un mes abans de fer els 100 anys, Francisco Aura, a més de pronunciar el nom de les 28 víctimes homenatjades de la comarca de la Plana Baixa «de les quals només 11 van poder gaudir de nou de la llibertat i 17 van morir en aquell infern», ha lamentat.
«Una vegada més es repeteix l’estadística», ha lamentat Pérez Garijo, que ha afirmat que «sempre són més els morts que els alliberats» perquè els camps «no eren camps simples de concentració, sinó camps d’extermini; només així s’explica aquesta taxa de mortalitat».
«Aquesta indústria de la mort -ha continuat la consellera- es va estendre a milers de dependències, com Mauthausen, on van anar a parar la majoria de víctimes espanyoles i valencianes».
Pérez Garijo ha afirmat que el règim nazi «va representar el terror total i els camps de concentració i extermini van ser la culminació d’un sistema basat en l’explotació i l’eliminació de grups humans sencers».
«L’origen ètnic o nacional, l’orientació sexual o el fet de patir algun tipus de discapacitat va condemnar milions de persones en una mort segura i en el cas dels presoners espanyols i, en concret dels més de 600 valencians i valencianes, que a tot i perdre la Guerra a Espanya eren conscients que el combat continuava a Europa i la resta del món», ha recordat la consellera.
Justícia i reparació
La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que hui «fem justícia» no només a 28 víctimes sinó a 28 persones que «van lluitar per la llibertat» i que «van pagar amb la seua vida o amb anys de martiri el compromís assumit anys abans de no permetre que la tirania, l’explotació i el terror es foren els amos del món».
En la seua intervenció, Pérez Garijo ha assegurat que hui «fem justícia a la seua memòria i fem nostres unes biografies que són autèntiques lliçons de vida». En aquest sentit, ha manifestat que gràcies a la seua lluita per la llibertat «hui podem ser lliures i no ho hem d’oblidar mai».
Aquest dijous s’ha retut homenatge a Pelegrín Aguilar Bru, d’Alfondeguilla; José Sáez Melchor, d’Almenara; Ramón Barrachina Martí, Manuel Batalla Paul, Vicente Fas Ballester , Francisco Guillén Comas, Vicente Martí López , Vicente Ripollés Bordeus, Carlos Fornàs Sampedro i José Saura Marcos , de Borriana; Vicente Ballester Gómez i José Ballester Gómez , d’Eslida; Vicente Català Martí, de Moncofa; Amadeo Alagarda Ballester i Vicente Herrera Bertomeu, de Nules; Manuel Alfonso Ortells, Joaquín Dobón Aguilera i José Guinot Moliner, d’Onda; Joaquín Duplá Salvador, de la Vall D´Uixó; José Pascual Cabedo Llopis , José María Clemente Garcerá, Pedro Cubedo Carda, Joaquín Gil Arnau , Faustino Lozas Frontera, Ramón Pastor Cubero, Manuel Puertas Marín, Manuel Gil Vagán Corbató i Joaquín Salvo Bellmunt, de Vila -real.