Reinventar-se com a docent… en temps de pandèmia: Sergio Remolar, professor d’Anglés 1r a 4t d’ESO

Abr 9, 2020 | BLOG, VILA-REAL

ESPECIAL COVID 19 / Educació

 

Lleida

Reinventar-se com a docent… en temps de pandèmia
(reportatge complet a POBLE de maig 2020)

Sergio Remolar
Professor d’Anglés 1r a 4t d’ESO en Carmelites Vila-real

“No podem avançar matèria amb la mateixa velocitat i fluïdesa
que si ho férem de manera presencial”

 

                                                                                                                                                                                 Gloria Fortea

Gràcies a plataformes que des de fa ja quatre cursos utilitzen al col·legi dels Carmelites Vila-real, com Google Classroom, el professorat del centre va fer una aliança que ara els permet una sèrie d’avantatges del tipus espai il·limitat al núvol, correu corporatiu, plataforma classroom i totes les seues eines de treball… “A més a més des de fa dos cursos hem incorporat l’ús dels dispositius electrònics dins de l’aula, concretament el Chromebook. L’alumnat de 1r i 2n ESO tenen el seu propi ordinador, i estan molt acostumats al seu ús per la qual cosa el contacte amb el nostre alumnat és constant i fluid”, explica el professor d’Anglés, Sergio Remolar.

Tot i això, també sorgeixen dificultats, “el més difícil es poder aclarir els dubtes que poden sorgir instantàniament a l’aula mentre s’està treballant un contingut en concret i que entre tota la classe intentem donar-li solució”, admet Remolar, per a qui aquesta situació no és un inconvenient “per a seguir solucionar qualsevol dubte que tinguen en l’assignatura, però la celeritat en la qual ho fem en el dia a dia i la proximitat o poder veure les seues caretes on es veu realment si ho han entés o no, és el que es troba a faltar”.

 

“Serà necessari una primera avaluació on molts continguts caldrà recordar-los o treballar-los de cap nou quan tornem a les aules”

 

No obstant això, per a aquest professor de Carmelites, no es podran finalitzar tots els continguts, degut a que les sessions al centre tenen una major duració “i per tant no podem avançar matèria amb la mateixa velocitat i fluïdesa que si ho férem de manera presencial”, explica. Actualment tracten de no carregar excessivament l’alumnat amb sessions de 20 minuts per cada assignatura i depenent de la matèria hi ha 2, 3 o 4 sessions setmanals.

Però cal dir que estem satisfets de la resposta de l’alumnat fins el moment. La gran majoria ha comprés la situació que estem vivint i són conscients que deuen de posar de la seua part. A més a més, eixa satisfacció és doble, donada la implicació tant gran que estem tenint per part de les famílies, les quals son primordials i de gran ajuda en aquests moments”, assenyala Remolar.

La disparitat de nivells a l’aula, al tractar-se d’un aprenentatge tan individualitzat i on l’alumne és independent casi al 100% fa que cadascú puga tornar a l’aula amb uns nivells, “per tant serà necessari una primera avaluació on molts continguts caldrà recordar-los o treballar-los de cap nou”, considera.

Tanmateix per a Remolar, una possible avaluació també serà complicada. “Avaluar evidentment se’ls podrà avaluar, però d’una manera diferent i amb objectius i criteris distints als establerts fins la data. L’avaluació no es pot quedar en un simple examen o en un treballet i punt. Caldrà donar més pes a aspectes com la presentació en temps i forma de les tasques, respectar guions establerts prèviament en rúbriques d’avaluació, la no realització de faltes d’ortografia, i un llarg etcètera que normalment no tenen tanta importància o amb el que som menys exigents durant el curs i que ara seran bàsics per poder avaluar-los”, admet.

 

“Les situacions familiars són vàries i en alguns casos no tindran més remei que madurar per necessitat i obligació, per tant esperem que els alumnes experimenten un creixement no sols en l’àmbit acadèmic sinó en el personal”

 

Però per a aquest professor, l’experiència que estem vivint també aportarà independència i responsabilitat als estudiants adolescents, “perquè les situacions familiars són vàries i en alguns casos no tindran més remei que madurar per necessitat i obligació, per tant esperem que els alumnes experimenten un creixement no sols en l’àmbit acadèmic sinó en el personal”, assenyala. I per això mateix, Sergio Remolar no desaprofita l’ocasió per agrair a les famílies del centre el que estan fent pels seus fills i filles “i per l’enorme recolzament que estem rebent el professorat per la majoria de les famílies del nostre centre, realment ens sentim com una enorme família, la família Carmelita”.

UAB

Més notícies…