La Conselleria de Cooperació organitza aquestes jornades que se celebraran els dies 26 i 27 de març en la Fundació Bancaixa

El debat se centrarà entorn de la prevenció i la mitigació de la violència sexual contra les dones dels països del Sud

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, en col·laboració amb Casa Mediterráneo, ha organitzat la II Trobada de Diàlegs de Dones per la Pau a la Mediterrània, que se celebrarà a València els pròxims 26 i 27 de març.

En aquesta edició, el debat i la reflexió se centrarà en la ‘Prevenció i Mitigació de la Violència Sexual contra les Dones del Sud’, posant l’èmfasi en els nous models de lideratge que venen exercint les dones en l’àmbit de la construcció de la pau i la lluita contra els diferents tipus de violència sexual.

Després de l’èxit de la passada edició celebrada a Alacant, es pretén continuar fomentant polítiques públiques que, des de l’àmbit de la cooperació internacional, contribuïsquen a l’avanç en favor de la igualtat i l’eradicació de tots els tipus de violència sexual exercits sobre la infància i les dones.

Per a això, en aquesta edició es desenvoluparan diferents taules redones, panells i conferències en qüestions com ‘La violència sobre les dones en contextos de conflicte i desplaçaments forçosos’; ‘La violència sexual. Tràfic de persones, mutilació genital femenina, matrimonis forçats, segrestos nupcials’ o ‘Les dones com a motor del canvi social: iniciatives pels drets de les dones als països del Sud’.

Ponents expertes en la lluita contra violència i la desigualtat

La Fundació Bancaixa comptarà amb la presència, els dies 26 i 27 de març, d’un important nombre de personalitats expertes en matèries com migració, cooperació, drets humans o igualtat, que posaran veu a totes aquestes situacions de violència i lluita pels drets de les dones i la infància.

Així, està prevista la assistència d’Aida Touda-Suleiman; Silvia Juárez; Nora Saldarriaga; Consuelo Ramón; Ana Terrón; Lourdes Tafaner; Matilde Fernández; Helena Maleno; Asha Ismail; Meaza Ashenafi; Binta Elh Ali; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; Henriette Geiger; Almudena Bernabéu; Virginie Moukoro; Salima Ghezali; Nadia Naïr; la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre; Eva Blasco; Isabel Barrajón o Marisa Baena.

Els diversos panells estaran conduïts per les periodistes Clara Castelló, Julia Ruiz, Ana Mansergas i Noa de la Torre. La conferència inaugural estarà impartida per l’escriptora Rosa Regás i la de clausura anirà a càrrec del filòsof i catedràtic de Ciències Polítiques Sami Naïr.

La violència sexual s’ha convertit en un dels principals problemes que pateixen les dones del Sud. Les situacions de conflicte, la pobresa i les catàstrofes naturals han provocat que grans nuclis de població visquen en situacions d’extrema necessitat veient-se obligats a desplaçaments forçosos, en els quals la violència s’expressa de múltiples maneres.

En aquests contextos, les dones i les xiquetes són un grup especialment vulnerable, sent víctimes de tota mena de violència.

Obert el termini d’inscripció

La inauguració serà a càrrec del president de la Generalitat, Ximo Puig, de la ministra d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, i l’alcalde de València, Joan Ribó.

Una altra de les ponents destacades serà la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra. De la clausura de les jornades s’encarregarà la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

Així mateix, totes dues sessions comptaran amb l’assistència i participació de la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Belén Cardona, i de la directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Xelo Angulo.

Aquest fòrum serà l’espai de trobada per a discussió i debat dels i les representants de les institucions públiques nacionals i internacionals, les dones procedents de la societat civil i les activistes defensores dels Drets Humans que, juntament amb universitats, ONGD, empreses i sindicats, plantejaran experiències i solucions per a avançar en l’eradicació de la violència sexual.

El termini d’inscripció per a assistir a les jornades s’obri hui a través de la web de la Conselleria de Cooperació en el següent enllaç: consultar ací.