La Marató BP Castelló i el 10K FACSA Castelló aconsegueixen tres rècords a l’edició de 2019

Feb 28, 2019 | CASTELLÓ

Andualem Belay Shiferaw, amb una marca de 2:08:16, va batre el rècord de la Marató BP Castelló, que actualment es situa a la quarta posició del top de les maratons més ràpides d’Espanya

Aquest matí a les 10:30, al saló de plens de l’Ajuntament de Castelló, s’ha celebrat una roda de premsa on s’ha fet balanç de la IX Marató BP Castelló i del VI 10K FACSA Castelló, celebrats el passat 24 de febrer a Castelló.

Lleida

Enric Porcar, regidor d’Educació i Esports, ha volgut assenyalar que la Marató BP Castelló ja no és tan sols un esdeveniment esportiu. S’ha convertit en una gran festa esportiva i cultural on es mobilitza a tota la ciutat i la plena d’esport. ‘És la Marató de Castelló. És de tota la ciutat’, ha afirmat Porcar. El regidor ha assegurat que feia temps que buscaven aconseguir una sèrie de marques i que l’alegria va ser immensa al obtenir els rècords. Així mateix, ha destacat la multitudinària acollida de la ciutadania als corredors, esperant-los al llarg del circuit i especialment, al parc Ribalta, per a recolzar-los.

Enric Porcar ha destacat que la Marató BP Castelló és una de les maratons més valorades pels corredors, perquè se’ls cuida com en cap altra marató. Precisament, aquest és l’aspecte diferenciador que Porcar hi ha assenyalat en un gran nombre d’ocasions: “La Marató BP Castelló és única en el tracte i mim cap al corredor“. Prèviament a donar l’enhorabona a tots els agents que l’han fet possible, el regidor ha afirmat que encaren ja una desena edició que servirà per a continuar consolidant la Marató BP Castelló, sent conscients de cap a on es pretén anar i unint forces per a aconseguir-lo.

L’organització té motius per a sentir-se satisfeta. L’atleta d’Etiòpia Andualem Belay Shiferaw va batre el rècord de la Marató BP Castelló amb una marca de 2:08:16, rebaixant en quasi dos minuts la marca que Carles Castillejo va aconseguir l’any 2011 (2:10:09) i a la mateixa vegada, superant la seua pròpia plusmarca aconseguida a Dubai l’any 2015 (2:09:59). En dones es va imposar Lemelem Berha Yachem, parant el crono en 2:28:52. L’atleta etíop també va superar la seua pròpia plusmarca aconseguida a Kosice l’any 2013 (2:29:42) .

El 10K FACSA Castelló també va batre els rècords en les dues categories, gràcies als atletes etíops Haimanot Mateb amb 28:18 i a Alemaddis Eyayu amb 32:33, aconseguint rècord en la categoria masculina i en la femenina.

La IX Marató BP Castelló i el VI 10K FACSA Castelló van obtenir tres rècords, havent pogut obtenir un quart rècord frustrat per tan sols vint segons, fet que no va impedir que ambdues proves esportives es tancaren amb marques molt dignes obtingudes pels atletes de primer nivell que van córrer el diumenge passat a Castelló i que han possibilitat que actualment, la Marató BP Castelló ja es situe a la quarta posició del top de les maratons més ràpides d’Espanya, tan sols per darrere de València, Sevilla i Barcelona; i per davant de Donostia o Màlaga.

Precisament, Juanma Medina, vicepresident del Club d’Atletisme Running Castelló, ha posat en valor la marca aconseguida per Andualem Belay Shiferaw a la Marató BP Castelló (2:08:16), que ‘ens eleva en el rànquing internacional’ i ha manifestat les expectatives que l’organització té posades en aconseguir l’Etiqueta Bronze que atorga la IAAF (Associació Internacional de Federacions d’Atletisme). Per a assegurar-se aconseguir la prestigiosa distinció internacional, l’organització va centrar els seus esforços en el muntatge, en les instal•lacions, en l’àrea de circulació de trànsit, així com en els canvis en el recorregut, que van afavorir molt la cursa.

Juanma Medina ha volgut donar un homenatge a la dedicació de les persones que treballen per a promocionar la Marató BP Castelló i que actuen com a prescriptores de Castelló: el C.A. Running Castelló, els familiars, el voluntariat, les associacions, els clubs esportius, els amics i tota la ciutat, ‘que ix al carrer i fa que els nostres visitants tornen a la seua terra amb sensacions de haver-se sentit a casa’.

Seguretat

Pel que fa al dispositiu de seguretat, el nombre d’efectius que es va encarregar de la regulació o, en el seu cas, dels talls de tràfic, van superar els 274 efectius: 152 punts de tràfic van ser reservats al seu control per part de personal de la Policia local i Agents de Mobilitat Urbana (AMUS), deixant en mans de l’organització el cobrir 122. Per a desplegar el dispositiu de seguretat viària de la Marató BP Castelló es van utilitzar 229 tanques, a més d’abalisar amb cons fins a 17 trams i carrers del recorregut.

Participació

A nivell de participació, s’ha mantingut semblant respecte a l’edició anterior, comptant amb la xifra aproximada de 3.400 atletes participant en ambdues proves.

Després de la celebració de la Marató BP Castelló i del 10K FACSA Castelló s’han recaptat 5.807 euros, per mitjà de la devolució dels xips que portaven els corredors i que aniran destinats a les ONG AFA Castelló, Manos Unidas i Medipinas.

Altres xifres

Altres xifres destacables són les 24.000 botelles de líquid d’Aquabona, 30 caixes de taronges i 30 caixes de plàtans a càrrec de Consum, així com unes 300 pizzes de Telepizza repartides a la zona de postmeta. Coca-Cola va entregar 11.000 botelles de Powerade, mentre que Estrela Damm va repartir 600 litres de cervesa sense alcohol. Per la seua banda, Nutrinovex va entregar 8.000 gels Glucomin, un suplement energètic per a situacions d’esforç.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural conjuntament amb Ecoembes, en el marc de la seua campanya ‘Corre, Recicla i Respira 2019’, van habilitar al voltant de 40 contenidors de reciclatge als punts de post-avituallament per a que els corredors depositaren els envasos que utilitzaren al llarg de la cursa, a fi de donar-los una segona vida als residus després de la prova.

Coca-Cola, baix la seua iniciativa ‘Events amb Bon Ambient’ va dur a terme diferents accions abans, al llarg i després de les proves per a fomentar la sostenibilitat i promoure el reciclatge i la reutilització dels residus generats, especialment del plàstic. La companyia va gestionar una zona d’hidratació en postmeta, un espai per a convidats i autoritats o diversos punts de Bon Ambient, especialment junt amb els llocs d’avituallament i en meta.

Així mateix, CaixaBank, a través de l’Obra Social ‘la Caixa’ va col•laborar de forma important protegint i premiant la participació de persones amb diferents discapacitats, atorgant-los un reconeixement.

La Marató BP Castelló va comptar amb 24 punts d’animació al carrer, fent així que corredors i corredores trobaren un equip d’animació cada 800 metres. Això és fruit del bon resultat obtingut al concurs ‘Anima tu Maratón’ que l’organització va posar en marxa per primera vegada aquest any. L’equip sanitari que es va encarregar d’atendre als corredors i a les corredores va estar format per 80 massatgistes (disposant de 40 camilles) i 10 fisioterapeutes. Així mateix, l’organització va repartir sudaderes, camisetes, medalles i tovalles per a tots els corredors i corredores de la Marató BP Castelló i del 10K FACSA Castelló.

Pel que fa a les activitats paral•leles, cal destacar la completa programació de l’Expo- Marató, l’epicentre de l’esport castellonenc al llarg del passat cap de setmana, amb activitats com el Breakfast Run, la Marató infantil C.C. Salera, diverses màster class de zumba, body combat, o de spinning Avalancha a favor de l’Associació de Pàrkinson província de Castelló; així com diverses ponències i taules redones multidisciplinàries amb professionals del món esportiu.

Patrocinadors i col•laboradors

UAB

L’organització de la Marató BP Castelló i del 10K FACSA Castelló manifesta el seu agraïment a les institucions i empreses que han contribuït a la celebració de la seua edició de 2019. Com a patrocinadors principals: BP España i FACSA. A Diputació de Castelló com a patrocinador institucional. A la Fundación Trinidad Alfonso com a col•laborador principal. A la Generalitat Valenciana: Sempre teua, la teua llengua, com a col•laborador institucional. Com a patrocinadors oficials: Centro Comercial Salera, CaixaBank i Clínica Baviera. Com a patrocinadors tècnics: Nutrinovex, Joma i Coca-Cola. A Obra Social ‘la Caixa’ com a col•laborador social. I finalment, als col•laboradors de l’esdeveniment: Aneto, Bort Logística, Citroën Castellón, Con Dos Pistones, Consum, Ambulancias CSA, Ecoeleva, El Corte Inglés, ErreQueErre, García Ballester, Ingética, Transportes Monfort, Natura Masajes, Cárnicas Serrano, Telepizza, Viajes Tranvía i Visualis.

Més notícies…