La Càtedra Ceràmica de Vila-real presenta el full de ruta de la Fira Destaca en Màlaga

Feb 18, 2019 | VILA-REAL

L’Ajuntament de Vila-real, a través de la Càtedra d’Innovació Ceràmica de la Universitat Jaume I (UJI), ha estat present en el gran fòrum professional i multisectorial per a la transferència de coneixement i tecnologia Transfiere, que s’ha celebrat a Màlaga, on s’ha exposat el full de ruta de la Fira Destaca.

El director de la Càtedra Ceràmica, Juan Carda, ha presentat el projecte en l’Open Innovation Area -un espai enfocat a propostes noves, start-ups i grups d’investigació, entre altres- i ha aprofitat per a obrir noves relacions amb empreses i entitats convidades a visitar la Fira Destaca en el futur i per a establir col·laboracions amb altres països. En aquesta edició de Transfiere el país convidat ha sigut el Japó.

Lleida

Una de les conferències que més ha cridat l’atenció de Carda ha sigut la del doctor Teruo Kishi, titulada Nous avanços en el camp de la Ciència i Tecnologia i les seues aplicacions dins de la investigació, amb Josep Piqué com a moderador. Alguns dels aspectes destacables per a Carda són “la política del Japó per a la Ciència Bàsica i el Desenvolupament Tecnològic en el període 2016/2020, ja que suposa una inversió de l’1% del seu PIB, la qual cosa, sumat a la inversió privada, arriba fins al 4%”.

A més, assenyala que “l’enfocament de les polítiques que el doctor Kishi ha presentat es dirigeix principalment al que s’ha dit Societat 5.0, fent referència a una sofisticada relació entre l’espai cibernètic i l’espai físic, dominada especialment pel IoT o internet de les coses”. Aquestes polítiques del govern del Japó s’emmarquen dins del 5th Science and Technology Basic Plan, que s’ha presentat com una part d’un pla general i per tant una evolució dels anteriors: creació d’un nou sistema d’investigació entre 1996 i 2000, selecció de temes prioritaris i temes que impulsar entre el 2001 i el 2010 i un pla estratègic de promoció de la innovació en la ciència i tecnologia del Japó a nivell global.

Segons Carda, “el plantejament del Japó ens fa veure la necessitat a Espanya d’una planificació a llarg termini que done sentit al treball tan important les universitats i els centres d’investigació”. A més de la trobada amb els responsables japonesos, Carda ressalta la importància de les relacions obertes amb la Xarxa Espanyola de Fundacions Universitat Empresa a través del seu president, Antonio Aracil; així com amb la nova vicepresidenta adjunta de Transferència del Coneixement del CSIC, Isabel Masip, o amb el cap del Departament de Piles de Combustible i Integració de Sistemes de Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (Ciemat), Tomás Ayuso, pertanyent al Ministeri de Ciència i Innovació. També destaca el contacte establit amb la Fundació Repsol; el centre tecnològic AITIIP, o el International Nanotechnology Laboratory (INL), que han sigut convidats a visitar la província de la mà de la Càtedra, ja que estan explorant zones d’interés per a establir-se a Espanya.

UAB

Carda ha posat de manifest la col·laboració activa entre la Fira Destaca i l’organització del Fòrum Transfiere i recorda que la Càtedra va ser convidada a formar part del comité organitzador de l’esdeveniment en 2016. Un comité encapçalat per Priscila Menéndez, que també destaca l’alta participació del desdejuni-col·loqui Talent Woman by Transfiere & Alastria, on s’ha posat en valor el paper de la dona en el món de la innovació.

Més notícies…