Alguns dels actes de l’agenda ja s’han celebrat durant aquest cap de setmana passat, com la gala de lliurament de la XIX edició dels Premis Poble a l’Auditori

A banda de l’homenatge al rei, la Mostra de Cuina Medieval i el Mercat Medieval, s’incorporen les jornades de Traducció i Literatura Religiosa Medieval, les noves sales permanents de la Casa de Polo i l’ópera ‘Bienaventurado Pascual’

En poc més d’una setmana es compleixen 745 anys des que el rei Jaume I atorgara la Carta Pobla a Vila-real i, per a celebrar-lo, l’Ajuntament ha organitzat una completa agenda amb una quinzena d’actes commemoratius.

La programació, impulsada per les regidories de Cultura, Normalització Lingüística, Tradicions, Turisme i Economia, va començar el passat dia 7, amb la inauguració de l’exposició Bíblia i cultura, de la Societat Bíblica, a la Casa dels Mundina, que continua els dissabtes 16 i 23, amb les jornades Traducció i Literatura Religiosa Medieval, a la Casa dels Mundina, que comptarà amb reconeguts experts.

Així ho han donat a conéixer el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, i el de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, que han destacat alguns dels actes que formen part de l’agenda i que s’han celebrat aquest cap de setmana, com són la inauguració de l’exposició de pintura de Krasi Veleva Colorida variedad, que estarà fins al 23 de febrer a la Casa de l’Oli, els XIX Premis Poble a l’Auditori i el lliurament del guardó Socarrat Major 2019 a l’Associació Cívica per la Llengua El Tempir.

L’acte solemne d’homenatge al rei Jaume I tindrà lloc el proper diumenge, 17, amb la tradicional concentració d’entitats ciutadanes, autoritats i la posterior marxa cívica fins al jardí de Jaume I, on tindrà lloc la lectura de la Carta Pobla.

La lectura del document recau enguany en el president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés. “És la persona ideal, ja que a banda de ser filòleg amb una notable trajectòria en el món de l’ensenyament -tant a l’IES Francesc Tàrrega, com a l’UJI-, enguany se celebra el centenari de l’entitat que presideix, per la qual cosa aquests factors, units a la seua activitat investigadora, les seues publicacions, tots els reconeixements i premis que ha obtingut al llarg de la seua carrera, juntament amb el seu arrelament a aquesta ciutat, ho fan mereixedor d’aquest encàrrec”, indica Cortells. L’acte d’homenatge estarà conduït per la periodista vila-realenca Soumaia Nejjar, “filla de la primera generació de marroquins que va arribar a Espanya i a la Comunitat Valenciana, amb una àmplia trajectòria -malgrat la seua joventut-, i totalment integrada i implicada en tot allò relacionat amb la cultura i les tradicions de la seua ciutat”. “La seua participació activa en l’acte posa de manifest el que volíem transmetre amb l’exposició Bíblia i cultura: que vivim en una societat multicultural, carregada de respecte i concòrdia”, afirma l’edil.

Després de l’acte d’homenatge, l’activitat es traslladarà a l’Auditori, on es farà lliurament dels Premis 20 de Febrer, que enguany recauen en l’Asociación Conquistando Escalones, Juan Bautista Llorens Bort, Conchita Català Font i Leandre Adsuara Llorens. “A la vesprada, a les 17.00 hores –s’avança per a no coincidir amb el futbol-, es retrà homenatge a la reina del 2018, Cristina Pesudo, i a les seues dames”, anuncia Pérez.

El dia 20 coincidint amb la fundació de la ciutat, la Associació Gastronòmica de Vila-real ofereix, al restaurant Cal Dimoni, la 16a edició de la Mostra de Cuina Medieval, “que s’ha inspirat en el Llibre de Sent Soví, escrit en 1313 a València, un dels receptaris més antics del món”, apunta Cortells. Dos dies després s’inaugurarà el Mercat Medieval, a les 18.15 hores. Tot seguit es farà la presentació oficial de les sales permanents del Museu de la Ciutat Casa de Polo, “que van haver de ser restaurades per l’exposició de l’Escultor Amorós fa un any i ara tornen a incorporar els treballs del Pintor Gimeno Barón, l’Escultor Ortells, el Pintor Gumbau i Francesc Tàrrega”, manifesta Pérez, qui destaca que s’ha aprofitat la intervenció per a “incloure obres dels autors que fins ara no es mostraven”. A l’acte li seguirà, aqueixa mateixa vesprada, a les 20.00 hores, la presentació del llibre de Julián García Candau, titulat Vila-real, memorias i contramemorias, a la Casa dels Mundina.

L’agenda continua els dies 23 i 24, amb l’estrena de l’òpera del compositor i Fill Predilecte de Vila-real, Rafael Beltrán Moner, i l’escriptor i historiador Jacinto Heredia, titulada Bienaventurado Pascual, elaborada expressament per a homenatjar el patró de la ciutat. “Totes dues sessions seran a les 19.30 hores a l’Auditori, on es podrà accedir amb invitació”, assenyala Pérez. La Revista parlada Camino, el diumenge 24 i la Gala de l’Esport, el dijous 28, tanquen la programació, en la qual també tindrà cabuda la Ruta de la Tapa, per a impulsar encara més si cap el turisme i les visites.

Esperem que la societat civil participe i gaudi de cada acte programat amb molt d’entusiasme i carinyo per a recordar els nostres orígens, les nostres arrels i els llocs més emblemàtics del nostre nucli històric”, apunten Cortells i Pérez.