Manifest de la Plataforma en Defensa del Llaurador llegit en totes les localitats

La citricultura de les comarques de Castelló en particular i de la Comunitat Valenciana en general està travessant ja la pitjor campanya de les últimes dècades.

Esta situació afecta directament a la pèrdua de rendibilitat de les persones productores de cítrics i a la competitivitat d’un sector econòmic clau per als nostres pobles.

Més enllà de les repercussions comercials i econòmiques, la firma d’acords amb països tercers sense garanties fitosanitàries i deixant a eixos mateixos països que marquen els protocols d’importació a la Unió Europea, suposa obrir les portes de la nostra citricultura a l’entrada de plagues i malalties que tindria com a resultat un increment de l’abandonament de les nostres explotacions, amb el que això suposaria tant des de la vessant econòmica com mediambiental i de llocs de treball als nostres municipis.

Els integrants de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador; formada per 15 ajuntaments de la província de Castelló (Nules, Borriana, La Vilavella, Vila-real, Castelló, Onda, Almassora, Moncofa, Betxí, La Llosa, Almenara, Xilxes, La Vall d’Uixó, Les Alqueries, Artana) i les organitzacions professionals agràries  LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, Fepac-Asaja, el Grup Intercoop de les Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, l’Associació Local de Llauradors de Nules, Sindicat Central d’Aigües del Riu Millars i L’Associació de Pous de Reg de la Província de Castelló, a la que s’han sumat també els ajuntaments de les poblacions d’Albalat de la Ribera, Albuixech, Alcalá de Xivert, Alcanar, Algemesí, Alginet, Almisserà, Bellreguard, Benaguasil, Benicarló, Benifaió, Benifairó de la Valldigna, Benicull de Xúquer, Benimodo, Bétera, Càlig, Carlet, Castellnovo, Corbera, Cullera, Daimus, El Real de Gandía, El Verger, Fortaleny, Guadassuar, Llaurí, Llutxent, Massamagrell, Meliana, Montesa, Museros, Ondara, Otos, Pedreguer, Pego, Peñíscola, Polinyà del Xúquer, Potries, Quatretonda, Riola, Sagunt, Santa Bárbara,  Santa Magdalena de Pulpis, Sant Jordi, Sant Rafael del Riu, Simat, Tavernes de la Valldigna, Torreblanca, Traiguera, Vilamarxant, Vinaròs, Xeraco i Xeresa, han acordat novament i després de la primera convocatòria conjunta del passat 18 de desembre de 2018 en totes les poblacions adherides, una mobilització conjunta en suport dels interessos de la nostra citricultura com activitat econòmica, social i mediambiental del nostre territori.

Novament eixim als carrers i places a recordar l’exigència de defensa d’este sector clau de la nostra economia per part de les Administracions públiques:

Primer.- Modificació de l’acord de l’Associació Econòmica firmat per la Unió Europea i sis països de l’Àfrica Meridional, entre ells Sud-àfrica, en allò que afecta a les concessions favorables a les importacions de cítrics i, mentrestant, aplicació de la clàusula de salvaguarda per la incidència negativa de l’increment de les importacions de cítrics sud-africans en la producció europea.

Segon.- Exigència de la màxima cautela i controls a les produccions citrícoles importades de països tercers. En conseqüència, cal establir per una part un sistema comú d’inspecció fitosanitària unificat a tots els punts d’entrada de cítrics a la Unió Europea i per un altra l’establiment d’inspectors de la Unió Europea en els punts d’origen dels cítrics importats per evitar l’eixida de produccions infestades de plagues i malalties.

Tercer.- Establir a les produccions de països tercers la reciprocitat de les mateixes exigències que tenen les produccions de la Unió Europea, tant des del punt de vista de l’ús de productes fitosanitaris com de requisits de seguretat alimentària dels consumidors i obligacions laborals, mediambientals i protocols comercials.

Quart.- La defensa de les normes establides en la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentaria, garantint els drets dels productors agraris davant de la distribució i impulsar una normativa comunitària que regule el bon funcionament de la cadena alimentària a nivell europeu i contemple la prohibició de la venda a pèrdua dels productes agraris.

Cinquè.- Implementar una ajuda directa per als citricultors que s’han vist afectats negativament esta campanya.

Sisè.- Atès que des de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador estem reivindicant estos assumptes de vital importància per al nostre sector durant els últims dos anys sense que s’haja pres cap mesura per a solucionar cap d’ells, sol·licitem als governants responsables que abandonen els seus càrrecs perquè siguen ocupats per altres capaços d’afrontar estos greus problemes que estan matant la nostra citricultura.

 

error: Contingut protegit!