L’alcalde de Vila-real rebutja renunciar a les actuacions, com estan fent altres municipis en la Comunitat, per la impossibilitat material de complir els terminis fixats per la Conselleria i tindre finalitzada el 45% de les obres en 2018

Vila-real portarà endavant enguany els quatre projectes de reindustrialització pels quals l’Ivace va concedir a la ciutat un finançament inicial de 3,1 milions d’euros, a pesar que altres municipis de la Comunitat estan renunciant a les ajudes per la impossibilitat material de complir amb els terminis establits en les bases. L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat aquest matí la decisió de l’equip de govern de seguir endavant amb aquests projectes –polígon Molí Nou, les Voltes, carretera d’Onda i Miralcamp-, per a no perdre ajudes ni oportunitats, encara que suposara incrementar l’aportació municipal, si finalment la Conselleria de Economia no dóna solucions, tal com li estan reclamant municipis de tota la Comunitat Valenciana.  

L’ordre d’ajudes, concedides el 31 de juliol de 2018, exigia tenir acabat el 45% de l’obra abans de final d’any, la qual cosa, tenint en compte els procediments legals de licitació i adjudicació, ha fet inviable poder arribar a aquests percentatges d’execució en pràcticament tota la Comunitat. “Estem debatent i parlant amb la Conselleria d’Economia perquè done una solució a una qüestió que no és culpa dels ajuntaments sinó d’ells, però, en cas que no arribe, el que no farem, com estan fent altres municipis, és renunciar a ajudes per a projectes que són, a més, molt interessants per al futur i perquè Vila-real continue sent líder. Per no posar un milió d’euros, que seria el que correspondria a aquest 45% d’execució, no deixarem de rebre dos milions ni perdrem oportunitats“, explica l’alcalde.

La Conselleria de Economia va aprovar les bases per al finançament de projectes de reindustrialització en els municipis de la Comunitat el 9 de febrer de 2018 i el 6 d’abril van ser sol·licitades formalment les ajudes. “El 31 de juliol es van resoldre les ajudes i Vila-real va ser el municipi que més puntuació va obtenir, aconseguint subvencions per valor de 3.148.798 euros, per a finançar més del 90% dels projectes, un suport històric de la Generalitat”, valora Benlloch. “No obstant això”, puntualitza, “hem de reconéixer que la Conselleria no ha fet bé les coses, obligant a executar el 45% de les obres abans de final d’any, cosa materialment impossible si volem fer les coses bé i dins de la legalitat, i negant-se a concedir una pròrroga, tal com hem sol·licitat els municipis”.

A Vila-real no hem parat de treballar per a no perdre ni una oportunitat per a la ciutat. Hem licitat els projectes, complint tots els terminis legals, i hem hagut de negociar amb els propietaris per a poder obtenir els terrenys. Hi ha molta gent, industrials d’aquesta ciutat, molt il·lusionats amb les possibilitats de futur que ofereixen aquests projectes i per això, encara que ens consta que molts municipis estan optant per renunciar al finançament, nosaltres no ho farem”, argumenta Benlloch, qui incideix que s’està negociant amb la Generalitat per a buscar algun tipus de solució a un problema que afecta a poblacions de tota la Comunitat. “Si no s’aconsegueix aquesta solució, no permetrem perdre dos milions d’euros d’ajudes a la reindustrialització per no posar un milió nosaltres”, avança.

Aquest milió d’euros correspondria al 45% de 2018, del qual Benlloch estima que s’aconseguiria aproximadament un 10% de finançament relatiu els projectes. El finançament del 55% restant, a executar en 2019, “està garantit”. “S’ha de tenir en compte, a més, que aquests projectes formaven part de l’ Edusi, que els hauria finançat en un 50%. D’aquesta manera, en el pitjor dels casos, aconseguiríem un finançament del 60 o 70% dels projectes”, conclou l’alcalde.