Benlloch es reuneix amb el ministre marroquí d’Energia per a estrènyer llaços amb Rabat en l’impuls a projectes innovadors

Dic 6, 2018 | VILA-REAL

L’alcalde i president de la Xarxa valenciana de ciutats per la innovació participa en la capital del Marroc en una trobada internacional d’innovació

L’alcalde de Vila-real i president de la Xarxa valenciana de ciutats per la innovació, José Benlloch, qui ha participat aquesta setmana en la 6th International Renewable and Sustainable Energy Conference de Rabat, s’ha reunit en la capital del Marroc amb el ministre d’Energia marroquí, Azziz Rabbah, amb l’objectiu d’estrènyer llaços i establir noves vies de col·laboració que permeten desenvolupar projectes en resposta a reptes comuns de tots dos territoris, com la promoció de la salut i l’esport o l’eficiència energètica, des de la innovació. “Estrènyer llaços amb el Marroc és una excel·lent oportunitat per a la ciutat de Vila-real i també per a la Comunitat, a través de la Xarxa valenciana, per a les nostres empreses i les nostres universitats”, valora Benlloch.

Lleida

El ministre del Govern marroquí va voler rebre a Rabat a l’alcalde, amb qui va departir sobre la recent visita del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i els reptes comuns de tots dos països en matèria econòmica, de seguretat, de lluita contra el canvi climàtic o de necessitat d’innovació. Benlloch ha traslladat al mandatari les accions i programes que en aquests moments estan engegant-se a Espanya per a avançar cap a la transició energètica des de criteris de sostenibilitat, en particular el paper que els governs locals estan assumint en aquest nou paradigma. “Vivim en un món de canvis veloços, en el qual habitualment l’Administració local era aliena a les polítiques d’innovació, ciència, tecnologia; però aquesta situació està canviant”, incideix.

En aquesta línia, l’alcalde recorda el treball realitzat per Vila-real i un grup reduït d’ajuntaments a Espanya per a impulsar la xarxa Innpulso, de municipis que ostenten la marca de Ciutat de la Ciència i la Innovació. En aquests moments, són 68 les poblacions integrades en la xarxa estatal i 12 els municipis de la Xarxa valenciana de ciutats per la innovació, de la qual Benlloch és president. “Des de l’associació valenciana de municipis innovadors, tenim el compromís de seguir sumant més poblacions a la xarxa, afavorint l’ecosistema de la innovació en tot el territori, i aprofitant les eines que les administracions locals tenim al nostre abast per a fer-ho”, agrega, en al·lusió a la possibilitat d’incorporar la compra pública innovadora o servir de catalitzadors del canvi a través de la relació amb la Universitat, la formació, l’enfortiment de xarxes i la col·laboració públic-privada.

Ha sigut una reunió molt cordial i profitosa, en la qual ens hem compromès per ambdues parts a estrènyer llaços i col·laborar en els reptes comuns dels nostres dos territoris.  La salut i l’esport com a motor econòmic i de qualitat de vida, les energies renovables i l’eficiència energètica… són àmbits en els quals la col·laboració amb el Marroc pot resultar molt interessant”, argumenta el president de la xarxa autonòmica. Amb aquest objectiu, Benlloch i Azziz Rabbah han abordat la possibilitat d’organitzar el pròxim any una delegació comercial entre els dos països, a més d’explorar fórmules de col·laboració diferents. L’alcalde li ha fet lliurament d’una peça de ceràmica amb la imatge de la planta de Viciana de la ciutat medieval com a obsequi i agraïment per la invitació.

UAB

No cal oblidar que existeixen moltes oportunitats de desenvolupar projectes, per exemple en l’àmbit europeu o Mediterrani, i que per a poder obtenir finançament i recursos és necessari aliar-se entre països, cercant partners amb els quals afrontar des de la cooperació i la innovació els reptes del futur”, conclou Benlloch. L’alcalde ha participat aquesta setmana, juntament amb el director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, Juan Carda, en el congrés internacional de Rabat, com a exemple de l’aplicació de polítiques públiques d’estímul a la innovació des de l’àmbit local.

Més notícies…