Cineculpable baixa el teló després de reivindicar-se com a cita referent dins del món del curtmetratge

El Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, Cineculpable 2018, ha tancat aquest divendres la seua 21ª edició amb un balanç de 1.200 espectadors i espectadores en les seues cinc jornades de celebració que avalen la solidesa de la cita cinematogràfica i corroboren la capacitat del certamen per a construir un públic fidel i intergeneracional. “No hi ha un perfil únic d’espectador i açò evidencia que el món del curtmetratge no entén d’edats, que Cineculpable és un festival inclusiu, obert, l’únic objectiu del qual és fer gaudir del cinema en xicotet format”, ha assenyalat la seua coordinadora, Sonia de la Vega.

La cita assenta també la seua projecció internacional, com mostren els cinc curtmetratges d’Iran, Turquia, Argentina i França que han pogut veure’s en aquesta edició. I el propi palmarès “culpable‟, que anit va coronar a l’iranià Tanafos (al costat de Gray Umbrella, el segon referent d’aquest país en la Secció Oficial) com a Millor Curtmetratge de 2018 i Millor Direcció.
Les simbòliques “manilles‟ trofeu del certamen van recaure també en 9 pasos (Premi Manuel Villarreal al Millor Curt Provincial), Víctor Ortega (Millor Interpretació Masculina per Gusanos de seda) i Cristina Soria (Millor Interpretació Femenina per Una noche con Juan Diego Botto), Glitch, Premi del Públic, i Les 7 Llums, d’Alberto Evangeli Ramos, com Millor Curtmetratge en Valencià.

La “qualitat inqüestionable” de les 31 obres seleccionades en aquesta 21ª edició són un altre dels aspectes que destaca Sonia de la Vega, i que en la seua opinió fan de Cineculpable, i de Vila-real, un referent en el món del curtmetratge a nivell planetari. Els 31 curts que han saltat al cartell oficial sumen 200 premis i seleccions en festivals nacionals i internacionals, i al sèquit de reconeixements s’uneix la seua varietat, tant en gèneres com en temàtiques. “Hi ha una història per a cada persona, pràcticament”, afig De la Vega.

El festival ha rebut enguany 477 obres a concurs de 29 països de quatre continents a través de la plataforma Festhome. El “Culpable 2018‟, l’actor toledà Federico Aguado (Amar en tiempos revueltos, Amar es para siempre, Mar de Plástico), ha sigut l’aval de luxe d‟un certamen que posa des de l’avui el comptador a zero per a la seua edició 2019. La número 22. En la qual espera seguir creant “pedrera‟ cinèfila.

error: Contingut protegit!