El vila-realenc Guillermo Rodríguez, Premi Poble 2018 i expert en Legionel•la, ens parla del bacteri i la seua malaltia

Ago 27, 2018 | VILA-REAL

Donada la situació de brot declarat a la nostra ciutat, ens hem posat en contacte amb el vila-realenc Guillermo Rodríguez, Premi Poble 2018 i expert en Legionel·la, que atenent les nostres preguntes ens parla del bacteri i de la seua malaltia.

Guillermo ens comenta que “la taxa de mortalitat se situa en un 5-12%, però pot arribar al 30% depenent de si el tractament no arriba a temps i de la salut i edat de l’afectat. Persones majors de 50 anys, fumadors i gent major o amb malalties de base, o trasplantats, formen part del segment de població més sensible“. Respecte a les formes de contagi ens diu que “no hi ha documentat contagi de persona a persona, però qualsevol cos d’aigua és una font potencial de risc, especialment aquells en els quals l’aigua s’aerosolitza, perquè així són inhalades les microgotes on viatja aquest bacteri. El temps d’incubació mitjà, una volta inhalat el bacteri, és de 2 a 10 díes, en algún casos fins a 16 díes. Pots contagiar-te en el lloc A, viatjar al lloc B, notar símptomes en B i tornar a A. O contagiar-te en B quan arribes allí i en uns dies posar-te malalt i tornar a A. Un brot de Legionel·la és un fenomen molt complex. En tota Europa en un 57% dels brots no s’arriba a conéixer el focus“. 

Sobre les conseqüències, no sols personals (ja conegudes) sinó dels costos econòmics per a la sanitat, ens apunta que “el cost d’hospitalització diari pot rondar els 1.450€ i, com que el temps mitjà d’estada hospitalària és de 10’5 dies, cada malalt hospitalitzat ve a costar entre 14.000 i 24.000€”. De fet “el cost mitjà d’un brot s’estima en 450.000€“.

Sobre les directrius, normatives i procediments que ens poden protegir d’aquests brots Guillermo Rodríguez és clar. “La legislació vigent està obsoleta (RD865/2003), però la norma EN-UNE100030:2017 ve ja a complementar-la descrivint com els titulars públics i privats han de dissenyar i aplicar un pla de control eficient, incorporant nous i actualitzats coneixements. Perquè ja us heu donat compte segurament que la millor forma de protegir-se és la prevenció, a més del manteniment rigorós dels equips i instal·lacions“. 

Castellón destino

Guillermo Rodríguez Albalat, Premi Poble 2018 per la seva intensa labor científica, s’ha convertit en el bioquímic més destacat en l’àmbit internacional i un expert a nivell mundial de la Legionel·la. Es inventor i desenvolupaor del primer analitzador automàtic al món capaç de detectar la Legionel·la. El biòleg vilarealenc, especialitzat en bioquímica, ha revolucionat el mètode de cultiu tradicional de detecció, un temps clau per a la prevenció i control del focus. Actualment, és director tècnic de Biòtica 

Més notícies…