Després de presentar el projecte arquitectònic, que preveu un immoble amb espais oberts, molta llum natural i un gran comportament tèrmic per a estalviar energia, s’espera que les obres de construcció concloguen el proper mes de gener.

PDF amb informació del projecte del Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS):   Presentació Projecte CRIS

El primer Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) per a persones amb trastorns mentals de Vila-real ja està més prop de ser una realitat. Després de la signatura de l’acord que permetrà la construcció de l’edifici, s’ha donat a conèixer el projecte arquitectònic de l’immoble, que serà modern, amable amb la ciutat i amb els usuaris i completament integrat en l’entorn.

L’alcalde, José Benlloch; el secretari autonòmic d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Alberto Ibáñez; el president de la Fundació Manantial, Francisco Sardina; l’arquitecte Luis Sánchez Quiroga, i el delegat del Comitè de direcció de la Fundació Manantial a la Comunitat Valenciana, Javier Pallarés, han oferit tots els detalls del futur immoble, les obres de construcció del qual s’espera que comencen la setmana vinent i que concloguen aproximadament en el mes de gener del proper any.

Aquesta infraestructura, que se situarà a l’epicentre del Barri Sociosanitari, cada vegada està més a prop, i això li ho devem a la Fundació Manantial i a la Generalitat Valenciana, que amb la seua col•laboració permetran fer de Vila-real una ciutat millor”, explica Benlloch, qui recorda que el projecte, finançat al 100% per Manantial, compta amb un pressupost de 800.000 euros, que permetrà crear un immoble que es construirà en una parcel•la de 1.174 metres quadrats cedits per l’Ajuntament, per un valor d’1,6 milions, gràcies a un conveni de cessió de 75 anys.

L’aliança amb la societat civil és imprescindible i gràcies a això Vila-real compta amb nombrosos serveis per a ajudar a qui ho necessita, en aquest cas, el CRIS ajudarà a la normalització i a la lluita contra l’estigmatització dels trastorns mentals i dotarà d’oportunitats les persones amb aquest problema”, assenyala, al mateix temps que reitera la vocació comarcal de prestació de serveis, que permetrà que el centre atenga 70 usuaris.

Per la seua banda, Alberto Ibáñez ha destacat la capacitat de treballar de manera coordinada tant entitats públiques com privades per oferir respostes a les famílies que ho necessiten i ha posat de manifest el paper que hi jugarà aquest centre, “que permetrà donar una quotidianitat als usuaris, els ajudarà a inserir-se en l’àmbit sociolaboral i tot això sense abandonar les seues cases i el seu entorn afectiu, mantenint la seua qualitat de vida”.

Francisco Sardina, així mateix, ha afegit que “en els últims temps la Generalitat està realitzant un gran esforç per a crear un nou model que a banda de donar suport a la recuperació de les persones amb trastorn mental, els oferisca un tracte diferent, digne, humà i amb respecte, tal com mereixen”. Per aquest motiu, s’ha mostrat “molt orgullós d’aquesta unió que hem creat entre tots, perquè gràcies a la bona sintonia i a haver trobat persones compromeses, aquest projecte va a ser una realitat”.

L’arquitecte que ha dissenyat l’edifici ha descrit com “amable” l’espai. “Tot i que la parcel•la era un poc complicada, en ser un triangle, s’ha configurat un immoble amb molta llum natural, amb patis i sales envidrades que donaran la sensació d’estar obert”, apunta.

La façana ventilada suposarà un important estalvi energètic, ja que compta amb un gran comportament tèrmic, aïllant i còmode, que se suma al sistema de calefacció per sòl radiant, la qual cosa ens permet adossar energies verdes, de manera que serà un recinte amable amb la ciutat, amb els usuaris i integrat”, indica.

Quant als serveis que s’oferiran, Javier Pallarés ha relatat que es tractarà d’un centre diürn, en el qual es treballarà de 8.00 a 18.00 hores amb pacients amb problemes de salut mental per a “ajudar-los a recuperar i guanyar en habilitats i competències per a romandre en comunitat i evitar l’ingrés en institucions tancades”. “Aquests usuaris seguiran a les seues cases, prevenint la marginació, de manera que, integrats en el seu entorn, treballaran les seues fortaleses per a implicar-los en el canvi i la recuperació, sempre de la mà dels experts, que es dedicaran a col•laborar, en lloc de pautar perquè construïsquen un espai vital”, assegura.

Tots podran ser derivats des dels diferents centres de la comarca on els estiguen tractant i seran atesos per una desena de professionals directes, que formaran part d’una plantilla més extensa, amb altres treballadors i auxiliars que oferiran un servei complet. “Esperem que el CRIS pugui ser una realitat ben aviat”, apunten.

error: Contingut protegit!