El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments de Burriana, Almassora i Vila -real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ha llançat una nova edició del servei d’escoletes d’estiu, una iniciativa educativa amb la qual cada any centenars de xiquets i xiquetes dels municipis consorciats coneixen de prop la biodiversitat i el valor natural del riu Millars.
En aquesta ocasió, són els xiquets i xiquetes de l’Escola d’Estiu del Centre Social Antonio Pastor de Burriana els que participaren en el programa, amb quatre visites previstes, de les quals ha tingut lloc ja la primera. Les diferents eixides el paisatge protegit pretenen propar el Millars a prop de 200 xiquets i xiquetes d’entre 8 i 15 anys, tot incloent menors amb necessitats educatives especials.
Les activitats estan coordinades per Itinerantur, l’empresa especialitzada en turisme de natura i educació ambiental que gestiona les visites guiades al paratge natural. Des de fa cinc anys, també ofereix un servei específic per a les escoletes d’estiu amb dinàmiques específiques.
Les sessions es desenvolupen en l’entorn del Termet de la Mare de Déu de Gràcia, a Vila -real, un espai privilegiat per a gaudir de l’ombra dels pins, descobrir el bosc mediterrani i refrescar-se en les aigües riu. La jornada comença amb la recepció dels grups i una introducció sobre el paisatge protegit, les característiques del riu i la importància de respectar-lo.
A continuació, a la zona de la pineda, els monitors proposen jocs i dinàmiques per conéixer la flora i fauna autòctones, com el tradicional joc del mocador amb espècies com la rabosa, el teixó o la geneta. La visita acaba en la zona del riu i la platja, on l’alumnat pot refrescar-se i conéixer els animals del riu, amb noves dinàmiques lúdiques, com una versió adaptada del tradicional joc pedra-paper-tisora que simula les cadenes tròfiques del riu. Els xiquets i xiquetes també participen en una recollida de residus a la vora del Millars, una activitat especialment impactant que els ajuda a comprendre la petjada que deixem en la natura i a fomentar actituds responsables que traslladen també a les seues famílies.
Segons el president del Consorci i alcalde de Burriana, Jorge Monferrer, «aquestes activitats reforcen la tasca de conscienciació ambiental que el Consorci impulsa tot l’any i ajuden les noves generacions a descobrir i estimar un dels espais naturals més valuosos de les nostres comarques».
A més del programa d’Escoles d’estiu, el Consorci Riu Millars, a través d’Itinerantur, ofereix al llarg de l’any visites guiades per a les escoles que ho demanen a diferents indrets de la desembocadura, com les goles, les llacunes o la ruta botànica.