El departament de Serveis Públics obté finançament de l’Institut per a la diversificació i l’estalvi de l’energia (IDAE) del Ministeri per a la Transició Ecològica
L’Ajuntament de Vila -real, a través de la Regidoria de Serveis Públics, ha aconseguit una aportació de 1.983.075,35 euros del Fons Nacional d’Eficiència Energètica de l’Institut per a la diversificació i l’estalvi de l’energia (IDAE) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a renovar 3.354 punts lumínics de les zones industrials i la perifèria de la ciutat. Així es recull a la proposta de resolució provisional de la segona convocatòria de projectes singulars d’enllumenat municipal de l’IDAE en la qual consta que Vila -real ha obtingut 76.05 punts dels 100 totals i és, per ara, un dels dos únics municipis de la província, també s’ha admés el projecte de Moncofa, que rebrà fons estatals.
La vicealcaldessa i regidora de Serveis Públics, Maria Fajardo, ha valorat de forma molt positiva aquesta fita. “No era habitual que l’Ajuntament concorreguera a aquests tipus d’ajudes, però amb aquesta resolució queda demostrat que, amb un treball detallat i ben argumentat, podem aconseguir fons d’altres administracions, en aquest cas, l’estatal”, ha comentat Fajardo que va presentar aquest projecte el mes de maig i va apuntar que suposaria un estalvi anual de 431.515,46 euros en la factura elèctrica. L’Ajuntament ha d’acceptar la proposta definitivament fins al 21 de juliol i, com a termini màxim, el 21 d’octubre ha d’aparéixer publicat a la Plataforma de contractació del sector públic.
L’inici dels treballs de renovació de les lluminàries serà el juliol de 2026 i el fi d’obra i el pagament de les tasques no podrà superar el juliol de 2027. Fajardo ha recordat que aquesta iniciativa forma part d’un projecte singular d’enllumenat públic exterior més ambiciós que inclou la totalitat del terme municipal, per la qual cosa la intenció és demanar noves fases en un futur. Un estudi que divideix la ciutat en tres zones circulars -extraradi i zones industrials, urbana i centre-, que detalla la situació de Vila -real i que té com a objectius la reducció tant del consum d’energia final com de la contaminació lumínica, l’automatització de les xarxes d’enllumenament exterior i la millora de la qualitat lumínica de l’entorn urbà.
La regidora de Serveis Públics ha indicat que la sol·licitud de finançament s’ha centrat en l’extraradi i els polígons ja que “les zones industrials són un eix estratègic per al desenvolupament econòmic local; és, de les tres fases establertes, la que presenta una millor ràtio d’implementació amb un estalvi de 0,86 €/kWh; el sistema actual està obsolet, per la qual cosa genera un alt consum energètic i no afavoreix la seguretat nocturna i, també, milloraríem la seguretat viària i laboral d’aquests entorns als quals molta gent acudeix en bicicleta gràcies als carrils que hem anat habilitant els darrers anys”.
La vicealcaldessa ha destacat que aquesta ajuda del Govern central permetrà que Vila -real s’encamine a ser una smartcity ja que el nou enllumenat funcionaria amb tecnologia Lightsync, “una il·luminació intel·ligent regulable que adapta la intensitat de la llum a les condicions climatològiques, al volum de trànsit o al pas de vianants”. “Així, oferirem polígons més moderns, estalviaríem en costos de manteniment i serà una mostra més de la nostra aposta per la sostenibilitat, l’eficiència i la seguretat viària sense oblidar el compliment dels objectius de l’Agenda 2030”, ha afegit la regidora de Serveis Públics.
L’aportació de l’IDAE s’haurà de retornar en deu anys, amb un primer de cadència i sense interessos, per la qual cosa el benefici net per a les arques municipals amb aquesta primera fase del projecte seria de 2.676.249, 35 euros per a la dècada vinent.