- L’hotel Rosaleda del Mijares, a Montanejos, i la casa rural El Rincón de Beatriz , a Ayódar, participen en el desplegament de la tercera ‘habitació intel·ligent’ del projecte TechYroom
- El secretari autonòmic de Turisme va visitar els dos municipis per a impulsar les primeres sessions del projecte, a on ha destacat la possibilitat d’escala i rèplica d’este projecte
Turisme Comunitat Valenciana, a través d’Invat·tur, i l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH) han activat la tercera edició del projecte TechYroom, centrada a impulsar la innovació tecnològica per a transformar el turisme rural.
El secretari autonòmic de Turisme, José Manuel Camarero, va visitar dimecres passat els dos allotjaments seleccionats: l’hotel Rosaleda del Mijares, a Montanejos, i la casa rural El Rincón de Beatriz , a Ayódar. Durant la seua visita, s’han iniciat les primeres sessions tècniques del projecte, que marcaran el desplegament d’esta iniciativa en l’interior de Castelló.
Durant la visita, Camarero es va reunir amb els responsables dels dos establiments per començar els treballs d’implantació del projecte. En les trobades també van participar la directora d’Innovació Turística, Olivia Estrella; la cap d’àrea i projectes de transformació digital d’ITH, Beatriz Heras, i el delegat d’Hosbec a Castelló i València, Miguel March.


TechYroom 3.0: innovació rural amb possibilitat de rèplica i escala
TechYroom 3.0 completa un cicle estratègic d’implantació progressiva d’innovació tecnològica en tres contextos turístics distints. Primer es va implantar a Benidorm, en un hotel de turisme vacacional (2023); després a València, en un hotel boutique de turisme urbà (2024), i ara el projecte es desplega en l’entorn rural com a espai d’oportunitat per al turisme del futur.
Per a José Manuel Camarero, “amb TechYroom 3.0 vam demostrar que la innovació no està reservada a grans cadenes o destinacions de platja; hui fem valdre el potencial de l’interior rural com a laboratori de transformació turística”.
A més, per primera vegada, TechYroom 3.0 es desplegarà en paral·lel en dos allotjaments situats en dos municipis distints, la qual cosa permet comprendre diferents tipologies existents en l’àmbit rural, compartir proveïdors i coneixement; desenrotllar productes turístics conjunts; generar sinergies interterritorials, i fomentar la col·laboració publicoprivada, publicopública i privada-privada.
“Volem que TechYroom 3.0 inspire més allotjaments rurals. Ací no parlem de tecnologia com un luxe, sinó com una ferramenta útil, de la qual es poden fer rèpliques i a escala per a millorar la gestió, el confort del client i la sostenibilitat del territori”, ha afegit Camarero.
L’objectiu del projecte TechYroom és impulsar la transformació tecnològica en l’allotjament turístic en tres eixos clau: sostenibilitat mediambiental, amb eficiència energètica i economia circular; sostenibilitat social, impulsant el benestar laboral i la qualitat en l’ocupació turística, i sostenibilitat econòmica, apostant per incrementar la rendibilitat, la professionalització i la gestió intel·ligent.
Turisme d’interior i rural: oportunitat estratègica
José Manuel Camarero ha remarcat que “la transformació digital ha de ser una oportunitat per a tots els territoris, també per als pobles de l’interior, que poden liderar un model de turisme autèntic, sostenible i innovador”.
En 2024 van augmentar un 6,6 % els viatgers en l’interior de la Comunitat Valenciana i esta passada Setmana Santa l’ocupació en els hotels de l’interior ha augmentat un 8,4 %.
Així, segons destaca el secretari autonòmic, “el projecte TechYroom 3.0 suposa un nou avanç en l’estratègia turística del Consell per a impulsar la desestacionalització, la diversificació de l’oferta, la cohesió territorial i l’economia local en zones en risc de despoblament”.
Cal assenyalar que esta nova edició s’impulsa a través d’un conveni entre Turisme Comunitat Valenciana i l’ITH dotat amb 50.000 euros.