- La directora general de Formació Professional ha convocat una mesa sectorial amb indicacions d’ordenació acadèmica i d’organització dels centres
- El pròxim curs el projecte intermodular i la formació en empresa reforçaran la connexió amb l’entorn productiu
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha presentat als sindicats les instruccions per al curs 2025-2026 per als graus D (cicles formatius) i E (cursos d’especialització) de Formació Professional, així com per als programes de qualificació bàsica.
La directora general de Formació Professional, Marta Armendia, ha assenyalat que el pròxim curs es caracteritzarà per la implantació total de la nova Llei de Formació Professional, i es donarà també en els segons cursos dels cicles formatius, segons el calendari establit en el Reial decret 278/2023.
“No es tracta només d’implantar una nova llei, sinó posar en marxa un nou sistema que canvia el paradigma de la Formació Professional. Ens trobem davant un sistema en el qual desapareix el mòdul de Formació en Centres de Treball i se substituïx per un nou model de formació en empresa caracteritzat per la integració i la corresponsabilitat de la formació entre les empreses i els centres educatius”, ha indicat Marta Armendia.
El pròxim curs la Comunitat Valenciana comptarà amb dos nous mòduls, el de Digitalització i Sostenibilitat Aplicades a l’Entorn Productiu i el Projecte Intermodular (grau mitjà i grau superior) i Projecte Col·laboratiu (grau bàsic), que pretenen reforçar la connexió amb l’entorn productiu, treballant a través d’elaboració de reptes conjunts amb les empreses.
Així mateix, es regula l’oferta de matèries optatives en els segons cursos de grau mitjà i superior. Cada centre haurà d’oferir tres optatives, i serà obligatòria la inclusió del mòdul Anglés Oral per a Entorns Professionals, sempre que la dotació de plantilla ho permeta. Cal recordar que la Conselleria d’Educació ha incrementat en els últims tres cursos l’oferta de Formació Professional en la Comunitat Valenciana. Este increment suposa un augment superior a 1.500 professors en només tres cursos.
A més, en les instruccions presentades s’establixen les directrius per a la Formació en Empresa, que serà de caràcter obligatori en tots els graus D i E. Es detallen els procediments de seguiment i avaluació, així com les funcions específiques del tutor o tutora de grup i del tutor o tutora d’empresa.
Finalment, des de la Direcció General de Formació Professional s’han definit amb claredat les funcions del professorat, tant en la seua labor docent com en les diferents tasques de coordinació, seguiment, orientació i participació en projectes d’innovació, internacionalització i qualitat educativa.
Qualificació Bàsica
Quant als programes formatius de Qualificació Bàsica, estos estudis també van en sintonia amb la Llei orgànica 3/2022 i el Reial decret 659/2023, i permeten a l’alumnat obtindre certificats professionals de nivell 1 (grau C) i facilitar la seua inserció laboral i continuïtat formativa.
A més, les instruccions regulen aspectes clau com l’accés, l’estructura modular, la Formació en Empresa (obligatòria i avaluable) i la programació adaptada a les necessitats de l’alumnat. Així mateix, s’establixen criteris d’avaluació, certificació i coordinació entre centres i entitats col·laboradores, reforçant la qualitat i equitat del sistema.
En la Mesa Sectorial, els sindicats han traslladat les seues reivindicacions. Part de les aportacions que han fet els sindicats ja havien sigut arreplegades per la Conselleria i incorporades a les instruccions. La directora general ha agraït “la voluntat dels sindicats que han estat en la Mesa Sectorial i han aportat suggeriments per a afavorir la qualitat i l’educació pública, enfront d’altres sindicats que han preferit abandonar la Mesa o no s’han presentat”.
Com a novetat enguany, s’ha realitzat per primera vegada també una mesa d’instruccions de Formació Professional amb els representants de l’ensenyança concertada.
Les instruccions presentades este dimarts reforcen el compromís de la Conselleria d’Educació amb una Formació Professional moderna, flexible i connectada amb l’entorn productiu.