S’han seleccionat 17 parcel·les de les principals partides del terme municipal per a monitorar l’evolució de la plaga
L’Ajuntament de Vila -real i la Cooperativa Catòlica Agrària han signat un acord pioner de col·laboració per al monitoratge del terme municipal amb l’objectiu de detectar de manera precoç la presència de la plaga Scirtothrips aurantii que amenaça greument els cultius. Per a abordar aquesta amenaça de manera sostenible, l’Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) ha iniciat un projecte de recerca de quatre anys centrat en l’estudi de la biologia i ecologia del trips, el disseny de protocols de mostreig i la definició de llindars de tractament.
Aquest esforç científic busca millorar la gestió integrada de plagues en els cítrics valencians i requereix de la col·laboració activa entre agricultors, tècnics i administracions per a contenir l’expansió de la Scirtothrips aurantii i protegir la viabilitat de l’agricultura a la regió. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Vila -real i la Cooperativa Catòlica Agrària han signat aquest acord. Així, s’han seleccionat 17 parcel·les de les principals partides del terme de Vila -real, triant en elles varietats primerenques, de mitja estació i tardanes. El monitoratge va començar el passat 5 de maig i les visites a cadascuna de les parcel·les seleccionades es realitza amb una periodicitat setmanal. La durada de la col·laboració comprén el període crític d’aquesta plaga.
Aquest acord permetrà realitzar mostrejos regulars en zones agrícoles del municipi, una eina clau per a identificar la plaga en les seues fases inicials. La detecció precoç facilita l’adopció immediata de mesures fitosanitàries eficaces, millora el control de la plaga i evita la seua expansió descontrolada. A més, el monitoratge constant ajudarà a delimitar amb precisió les àrees afectades i establir zones de tampó, estratègies fonamentals per a contenir l’avanç de la Scirtothrips aurantii i protegir la producció agrícola local.
Aquesta iniciativa suposa “un important benefici per als agricultors de Vila -real, ja que els proporciona una xarxa de vigilància activa i especialitzada que els permetrà actuar amb antelació, minimitzant així els danys en els seus cultius i reduint els costos associats al tractament de la plaga”, indiquen els impulsors de l’acord. Amb aquesta mesura, Vila -real se situa a l’avantguarda de la protecció agrícola local, apostant per la prevenció i la col·laboració com a eixos per a garantir la sanitat vegetal i la sostenibilitat del sector agrícola.
El president de la Cooperativa, Juanjo Ortells, apunta que aquesta plaga és molt nociva “i l’any passat, algunes finques d’Albatera, prop de Múrcia, tenien una afecció del 90% i semblava que l’estiu passat també teníem la plaga damunt per la qual cosa, des de la Cooperativa volíem avançar-nos perquè és quelcom molt problemàtic i no hi ha productes que a llarg termini puguen combatre la plaga i cal fer molts tractaments pel que és molt necessària la planificació”. “D’una banda, hem comprat un altre tractor per a accelerar els tractaments i, per una altra, hem monitorat el terme per a estudiar l’afecció i poder actuar de forma més ràpida”, afegeix Ortells.
Per part seua, la vicealcaldessa i regidora d’Agricultura, Maria Fajardo, indica que “sempre busquem prioritzar els acords amb els agricultors del nostre municipi, en aquest cas membres de la Cooperativa, per a fer l’anàlisi del nostre terme i així poder actuar més analíticament i amb previsió. L’objectiu és intentar que no succeïsca el mateix que va passar amb el cotonet”. “Des de l’Ajuntament apostem per l’agricultura perquè, de vegades ens oblidem, el 70 % del nostre terme és agrícola tot i que gran part estiga en desús”, afegeix Fajardo.
Scirtothrips aurantii és una plaga altament polífaga, capaç d’alimentar-se de més de 70 espècies vegetals. En els cultius de la Comunitat Valenciana, els danys més severs es manifesten en els fruits, que presenten taques platejades, cicatrius i deformacions, reduint significativament el seu valor comercial. En casos extrems, aquestes lesions poden ocasionar la pèrdua total de la collita. A més, l’alimentació d’aquest insecte sobre fulles i brots tendres provoca necrosis, defoliació prematura i símptomes coneguts com a «escombra de bruixa», que comprometen el desenvolupament i la productivitat de les plantes afectades.