L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, acompanyada per la regidora de Turisme, Arantxa Miralles, participa en la rúbrica que incorpora a la ciutat italiana de La Spezia com a nova seu dins del projecte conjunt de festivals de tradició marinera ‘Escala’ que ja acull el Grau i la ciutat francesa de Sète. “Aquesta nova Via Mediterranea que uneix Espanya, França i Itàlia, gràcies a l’acord entre les nostres ciutats, naix amb la voluntat de convertir-se en referència per a la participació de vaixells arribats de tot el món”, ha assegurat Carrasco
Castelló mostrarà en Escale à Sète 2026 el seu patrimoni cultural i gastronòmic a través de l’exposició d’una gaiata i l’elaboració d’una paella gegant. Begoña Carrasco ressalta que “la promoció internacional de la Magdalena és un altre dels principals objectius en els quals estem treballant des del Govern municipal. Ja hem aconseguit la declaració BIC per als nostres monuments gaiateros i ara volem reforçar la promoció internacional de les nostres festes fundacionals”
L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha firmat hui l’acord que uneix a les ciutats de Castelló i Sète a la ciutat italiana de La Spezia com a nova seu dins del projecte conjunt de festivals de tradició marinera “Escala” que ja se celebren el Grau i a la ciutat occitana.
La rúbrica entre ciutats s’ha realitzat al port de Sète, a bord d’un dels vaixells de la Marina francesa, el BSAM Loire, i en ella han participat al costat de Begoña Carrasco l’alcalde de Sète, Hervé Marquès, així com Patrizia Saccone, representant de l’ajuntament de La Spezia. Aquest acte, en el qual ha estat també present la regidora de Turisme, Arantxa Miralles, així com el director de Escale à Sète, Wolfgang Idiri, s’ha emmarcat dins de la presentació de Escale à Sète 2026 i al seu torn de la III Trobada Internacional de Gents de la Mar “Patrimoines en Escale”.
Per a l’alcaldessa de Castelló “aquest és un acord històric que permet bastir ponts i reforçar llaços entre tres ciutats mediterrànies que suposa també una nova oportunitat d’intercanvi cultural, turístic i econòmic per a les nostres respectives ciutats, posant a Castelló en el mapa”.
Begoña Carrasco ha recordat que “la incorporació de La Spezia és molt important ja que es tracta d’un dels ports més dinàmics del Mediterrani, sent aquesta ciutat del nord d’Itàlia una de les escales més habituals per a creuers turístics, amb milers i milers de passatgers a l’any que prenen La Spezia com a porta d’entrada a altres destins com la Toscana o Cinque Terre”.
“A més, aquesta ciutat italiana es troba en una zona amb tradició ceràmica, estant molt pròxima també a la població de Carrara, famosa pel seu marbre. Aquest és un altre punt que ens uneix al costat del nostre caràcter obert i mediterrani”, ha assegurat la primera edila.
Carrasco ha ressaltat que “aquesta nova Via Mediterranea que unirà per mar Espanya, França i Itàlia, gràcies a l’acord entre de les nostres ciutats, naix amb la voluntat de convertir-se en referència per a la participació de vaixells arribats de tot el món. Una cosa de la qual podran beneficiar-se els nostres respectius festivals i ciutats, que en cas de Castelló ja és l’esdeveniment nàutic més gran d’Espanya i que multiplicarà el seu impacte”, ha ressaltat Carrasco.
Per a la primera edila “poder formar part de la que serà una nova xarxa de festivals mariners a nivell europeu i que uneix a Espanya, França i Itàlia amb la incorporació de la ciutat de La Spezia suposa un nou impuls per a la nostra ciutat, que suma nous aliats en l’estratègia de portar més lluny la promoció turística de la nostra ciutat”.
“Gràcies a la unió d’aquests tres festivals, serà més fàcil atraure la participació de vaixells arribats des d’altres llocs del món, que allargaran la seua estada per diverses setmanes i així poder participar i fer escala en les nostres tres ciutats”, ha explicat l’alcaldessa.
Gaiata i paella gegant en Escale à Sète 2026
La signatura de l’acord a tres bandes ha tingut lloc després de la celebració d’una roda de premsa, també a bord del BSAM Loire, que ha servit per a la presentació del cartell i de les principals novetats amb les quals comptarà el festival Escale à Sète 2026, a la qual ha sigut també convidada la delegació castellonenca, entre altres països que participaran en l’edició del pròxim anys d’aquesta cita nàutica com Portugal, Romania, Eslovènia o el Japó.
L’alcaldessa ha revelat també en aquesta trobada amb els mitjans de comunicació que “des de Castelló col·laborarem amb la nova edició de ‘Escala à Sète’ portant fins a aquesta ciutat, dues dels principals exemples del patrimoni castellonenc. D’una banda, tenim la gaiata, símbol per excel·lència de les nostres Festes de la Magdalena, reconegudes com d’Interés Turístic Internacional”.
Per a Carrasco “la promoció internacional de la Magdalena és un altre dels principals objectius en els quals estem treballant des del Govern municipal. Ja hem aconseguit la declaració com BIC per als nostres monuments, a través de la Desfilada de Gaiates, i ara volem reforçar la promoció internacional de les nostres festes fundacionals”.
“D’altra banda, compartirem un altre dels símbols de la nostra cultura, la gastronòmica concretament, a través de l’elaboració d’una paella gegant que podran degustar en Sète”, ha avançat.
“La nostra visita a Sète i les aliances amb altres països que ací han sorgit ens permetrà portar encara més lluny les nostres festes i cultura perquè siguen més conegudes i reconegudes i atraguen més visitants des de l’estranger a Castelló”, ha insistit l’alcaldessa.
Aposta per un turisme de qualitat
Per part seua, la regidor de Turisme, Arantxa Miralles, ha destacat “la importància d’aquest acord com un pas estratègic en la projecció internacional de Castelló. La incorporació de La Spezia com a tercera ciutat d’aquesta triple connexió reforça el posicionament de la nostra ciutat dins del circuit europeu de grans cites nàutiques. Formar part d’aquesta xarxa ens atorga visibilitat i consolida el nostre compromís amb el turisme cultural i marítim de qualitat”. Així mateix, ha subratllat que “confiem que aquesta aliança tinga un impacte positiu en l’economia local i la promoció Castelló. Aquest tipus de col·laboracions ens permet atraure visitants d’altres països, fomentar l’intercanvi cultural i dinamitzar el sector turístic durant tot l’any”.
Cal recordar que la celebració de Escale à Sète té lloc cada dos anys en aquesta ciutat costanera francesa. En l’edició de 2026 les dates del festival seran del 31 de març al 6 d’abril.