Mulet assenyala que “les CCAA no han de deixar d’oferir la possibilitat de mamografies primerenques per tindre problemes seriosos de finançament”
El Senat ha donat el seu vistiplau, per unanimitat, a la iniciativa del portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, que demana incorporar al Sistema de Salut una ampliació de les mamografies i campanyes de prevenció del càncer de mama des dels 40 i fins als 75 anys. La iniciativa aprovada reclama així mateix intensificar els programes de prevenció vigents, davant un càncer que suposa la cinquena causa de mort global i la primera entre les dones entre 35 i 55 anys, sent el tumor més freqüent.
Així la moció reclama finançar adequadament a les diferents comunitats autònomes, que ostenten les competències en aquesta matèria, perquè puguen avançar l’edat d’inici de mamografies o cribratge en dones asimptomàtiques als 40 anys amb l’objectiu de recuperar el ritme anterior a la pandèmia i prorrogar-les fins als 75 anys. “Si una autonomia decideix oferir aquest servei, que no deixe de fer-ho a temps per tindre un problema seriós de finançament com el que vivim al País Valencià, per un problema que naix d’un model injust com el que tenim ara, on hem de donar assistència sanitària a cinc milions de persones més les que ens visiten. Varem investir a aquest Govern i el PSOE es va comprometre a resoldre aquest problema en vuit mesos i encara continuem esperant el compliment d’aquest acord, que ens permeta disposar de qualitat en els nostres serveis públics”, ha explicat Mulet en la seua intervenció.
Augment entre joves
És preocupant l’augment d’aquest tipus de càncer en dones joves. Actualment prop del 20% dels tumors de mama es donen en dones amb una edat inferior als 45 anys. Unes edats, les més joves, en les quals segons les persones expertes els casos tendeixen a ser més agressius i difícils de tractar que en edats més avançades. Les persones expertes alerten que descurar les franges d’edat més joves, on es percep un major increment de la incidència dels casos de càncer de mama, podria ser un error que ens allunye progressivament de les dades de curació actuals, francament positives en xifres relatives en comparació en altres estats del nostre entorn.
Des de la coalició també proposen estendre les campanyes. “D’una banda proposem avançar l’inici de les mamografies o cribratge i per un altre prorrogar-les fins als 75 anys, utilitzant per a això tests genètics i tècniques no invasives en aquells casos de risc genètic en les quals s’hagen detectat mutacions i per a evitar els riscos que suposen les mamografies precoces”, explica.
Abordar a temps la detecció precoç del càncer de mama pot suposar notables millores en la qualitat de vida de les persones afectades, les seues relacions laborals i situacions de vulnerabilitat, ja que una de cada tres afectades perd el seu lloc de treball. L’actual situació de Covid-19 i l’estat d’alarma han provocat demores en els garbellats que es realitzen a les persones, la qual cosa ha alterat els calendaris de mamografies, circumstància que està afectant milers de persones, per la qual cosa fa falta una acció decidida per a recuperar el ple rendiment dels programes de detecció i prevenció.
D’altra banda, reclama introducir campanyes de sensibilització per al foment de l’auto-exploració destinades a dones joves en els respectius plans autonòmics per a la Prevenció de Càncer de Mama i estudiar i analitzar les repercussions laborals per a les afectades i les possibles mesures que es podrien aplicar per a corregir les dificultats d’incorporar-se de nou al mercat laboral després del tractament.
Finalment, el text aprovat demana a vanzaren la implantació i utilització de tests genètics i tècniques no invasives per a identificar canvis nocius (mutacions) en qualsevol dels dos gens de susceptibilitat al càncer de mama: BRCA1 i BRCA2 i evitar així els riscos que suposen les mamografies precoces en pacients amb riscos demostrats.
Foto de portada: archivo