- El president de la Diputació visita Confraria de Pescadors de Benicarló, al costat del director general de Pesca de la Generalitat, Antonio Quintana, i l’alcaldessa, Xaro Miralles.
- El director general assegura que el sector necessita temps «perquè en només cinc anys no pot fer la transició que marca la Unió Europea» però llança un missatge de moderat optimisme al sector
El president de la Diputació, José Martí, s’ha desplaçat fins a la confraria de Benicarló per a donar el seu suport al sector pesquer de la província davant les dificultats que està travessant per l’aplicació del reglament sobre la gestió de la pesca que emana de la Comissió Europea i que redueix significativament els dies de l’any en què les embarcacions poden eixir a pescar. Així ho ha manifestat durant la visita realitzada a la llotja del port de Benicarló, en companyia de l’alcaldessa de la localitat, Xaro Miralles, el director general de Pesca de la Generalitat Valenciana, Antonio Quintana i una representació de la confraria encapçalada pel patró major, Francisco Querol.
José Martí considera que «cal trobar un equilibri entre la sostenibilitat ecològica i la sostenibilitat econòmica, perquè darrere de les mesures que s’adopten a Brussel·les hi ha famílies, persones que tenen dret a poder desarollar el seu projecte vital». En aquest sentit, ha recordat que la pesca està directament relacionada amb el turisme i la gastronomia de la província de Castelló.
Per aquesta raó, encara que la Diputació no té competències en matèria de pesca, «vol anar de la mà de la Generalitat i del Govern d’Espanya per a defensar a un sector que és vital per a la nostra economia».
En semblants termes s’ha pronunciat el director general de Pesca de la Generalitat Valenciana, Antonio Quintana, qui ha expressat que hi ha raons per a un optimisme moderat perquè la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya estan treballant conjuntament per a convéncer a la Comissió Europea que existeixen solucions que es poden aplicar sense posar en risc la viabilitat del sector.
Solucions «que han de vindre de la mà de la ciència i de les administracions, però tenint clar que els objectius fixats no es poden complir en només cinc anys». Sobre aquest tema, ha afegit que «el sector necessita temps per a fer la transició», encara que també ha destacat que «els nostres pescadors estan molt conscienciats amb la defensa del medi ambient i saben que cal canviar la manera de pescar».
Per part seua, el patró major de la confraria de Benicarló ha agraït la visita i el suport de les autoritats provincials i autonòmiques, assenyalant que «som conscients que aquest no és un problema originat per les polítiques impulsades per la Generalitat o el ministeri». Ha finalitzat dient que «no volem ajudes, tan sols volem que ens deixen eixir a pescar».
Un dret a treballar per a les cinc confraries de la província de Castelló que també ha revindicado l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles.
L’Ajuntament de Benicarló recolza les reivindicacions del sector pesquer
El consistori es compromet en la defensa dels mariners Benicarlandos front a les restriccions de la Unió Europea. L’alcaldessa, Xaro Miralles, subratlla la importància del sector per a l’economia, la cultura i la gastronomia local.
L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha assistit a una reunió en la que han participat el president de la confraria de Benicarló, Francisco Querol, representants dels mariners, el Dr. Gral. de Pesca de la Generalitat Valenciana, Antonio Quintana i el President de la Diputació, José Martí.
En els moments previs a la reunió de treball, que ha tingut lloc a la confraria de pescadors, Miralles ha expressat «el compromís de l’ajuntament amb el sector pesquer», que reclama a la Unió Europea «flexibilitat i temps» a l’hora d’aplicar la nova normativa que limita la jornada de treball i restringeix la pràctica de les arts d’arrossegament i les captures. L’alcaldessa ha destacat «la importància del sector en l’economia, la cultura, la gastronomia i la tradició de Benicarló, que vol tindre mariners i armadors per molts anys».
El Dr. General de Costes i el President de la Diputació de Castelló han coincidit a assenyalar «la necessitat de conjugar sostenibilitat medi-ambiental amb sostenibilitat econòmica» i han reclamat a Unió Europea «que entenga que la pesca és un tema territorial que hauria de ser gestionat per les administracions territorials».
Els president de la confraria de Pescadors de Benicarló ha conclòs que «els pescadors no reclamem ajudes, només que se’ns permeta subsistir i eixir a pescar»