Reinventar-se com a docent… en temps de pandèmia: Rocío Artero, mestra d’Infantil de 4 anys

Abr 7, 2020 | BLOG, INFORMACIÓ GENERAL

ESPECIAL COVID 19 / Educació

Reinventar-se com a docent... en temps de pandèmia
(reportatge complet a POBLE de maig 2020)


Rocío Artero Faucón

Mestra d’Infantil de 4 anys als col·legi Bisbe Pont de Vila-real

Lleida

És moment d’ajudar a les famílies sense fer-los responsables amb les tasques que són competència de l’escola

Gloria Fortea

Per a Rocío Artero i tot l’equip de mestres d’Infantil del Bisbe Pont, el treball docent amb els seus alumnes en aquests dies d’Estat d’Emergència, es porta a terme mitjançant la plataforma de comunicació que tenen a l’escola (Edvoice), el correu electrònic i el Drive. “Són ferramentes que ens ajuden a comunicar-nos amb les famílies i ens permeten organitzar i enviar els materials perquè els xiquets puguen treballar d’una manera fàcil i senzilla”, argumenta alhora que assegura que des de l’equip de pedagogia els aconsellen no avançar continguts. No és fàcil fer la feina que fem a les aules des de casa. A les nostres aules creem un ambient d’afecte i complicitat que és difícil d’aconseguir mitjançant una pantalla, explica Rocío. L’entusiasme, el descobriment, l’afectivitat i el vincle d’estima que formem dia rere dia durant la jornada escolar no es poden portar a terme de la mateixa manera. Encara així, intentem fer-ho de la millor forma perquè puga ser accessible a les famílies”, reconeix.

No totes les famílies disposen dels mateixos recursos, ni del mateix temps lliure. Hi ha moltes que han de seguir treballant i no poden dedicar tot el temps que els agradaria als seus fills.

Així doncs Artero i les seues companyes organitzen un horari de tasques, amb una rutina d’activitats lúdiques i dinàmiques, els envien vídeos que graven les mestres amb jocs, però sobretot els aconsellem que puguen gaudir de totes aquelles activitats familiars que per circumstàncies no es poden portar a terme quan tots estem immersos en la feina i les responsabilitats quotidianes, detalla Rocío tals com fer receptes de cuina, dibuixar, pintar amb aquarel·les, jugar al dominó, fer ioga, fer passatemps, sopes de lletres i altres recursos interactius que reforcen els continguts treballats a l’escola durant el curs…

Però tot no és tan fàcil, doncs per a aquesta mestra, el més complicat és adaptar-se a les situacions de cada família. No totes disposen dels mateixos recursos ni tampoc del mateix temps lliure. Hi ha moltes famílies que han de seguir treballant i que no poden dedicar tot el temps que els agradaria als seus fills. Tots estem vivint moments molt complicats amb situacions d’extrema delicadesa, confessa, per això Rocío considera que l’escola no ha de ser una càrrega més. És moment d’ajudar a les famílies sense fer-los responsables amb les tasques que són competència de l’escola. Encara així, si alguna família ens demana més materials, recursos o qualsevol rutina més pautada i estructurada, nosaltres la preparem sense problema, matisa.

Per a aquesta docent de Bisbe Pont, la majoria de les famílies estan col·laborant perfectament, els xiquets estan encantats amb els vídeos setmanals que els envien les seues mestres. Els alumnes em canten cançons, reciten poesies, i m’envien missatges contant-me que han fet durant la setmana. Jo també els envie molts ànims i els conte alguna anècdota simpàtica. Els pares estan fent una feina meravellosa amb els seus fills, diu amb satisfacció. Per això, Rocío es mostra convençuda que els alumnes d’Infantil seran els menys afectats quan tornen a les aules. Potser el més difícil siga la reorganització dels aprenentatges nous, intensificar la feina en unes poques setmanes. Però també és de veres que el programa que nosaltres treballem a l’escola es cíclic i tots els continguts apareixen contínuament en els diferents cursos” considera. Per a aquesta docent, eixa situació ajudarà a reforçar en el pròxim curs tot allò que no s’ha pogut treballar adequadament. Tot i això, Rocío assevera que els xiquets tenen una gran capacitat d’adaptació. Tornarem amb més ganes i atendrem tot el que siga necessari per a continuar amb el mateix entusiasme de sempre”, avança.

El ritme de vida que portem habitualment no ens permet escoltar als nostres ni dedicar-los el temps que mereixen. Hem de quedar-nos amb totes les experiències positives que ens ha aportat aquesta situació

Però mentre eixe moment arriba, està segura que els xiquets estan aprenent a valorar més el temps que passen amb la família i a gaudir de les xicotetes coses que aporta la vida. No estem acostumats a observar el que passa al nostre voltant. El ritme de vida que portem habitualment no ens permet escoltar als nostres ni dedicar-los el temps que mereixen. Hem de quedar-nos amb totes les experiències positives que ens ha aportat aquesta situació”, incideix.

Des d’aquestes línies, Rocío s’adreça també als pares dels ‘seus xiquets’ per a dedicar-los un GRÀCIES en majúscules. Gràcies per la seua paciència i dedicació i per ajudar-nos en aquesta situació. Ens estan aportant tranquil·litat i confiança. Estan responent a totes les idees que els estem proposant i ho estan fent amb calma i responsabilitat. Tot açò passarà, tornarem a l’escola amb les piles carregades i les abraçades seran més intenses i més humanes.”,conclou.

UAB

Més notícies…