L’objectiu d’aquest projecte és acostar a municipis de la província de Castelló la cultura de la pau, finalitat de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 16

Vila-real està acollint les diferents activitats didàctiques i de sensibilització, basades en la Cultura de la Pau i la no violència, de la segona edició del projecte “Castelló per la Pau. Continuem apostant sostenibilitat II”, desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i finançat junt amb la Diputació de Castelló, sent l’objectiu d’aquest projecte acostar l’ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) a la població de diferents municipis castellonencs, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els Drets Humans.

Les activitats que s’estan realitzant en aquest projecte són una campanya de sensibilització a través del documental d’investigació “Els fils del tauler”, que parla sobre les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics, seguit d’un espai per a la reflexió amb un cinema-fòrum que comptarà amb la participació de protagonistes del documental i del públic assistent, i que tindrà lloc demà dimarts 26 de novembre, a les 19:00h, a la sala de conferències de la Fundació Caixa Rural (plaça Major, 3); i tallers dirigits a l’alumnat de 1r Batxiller de l’IES Boch i Llop, amb una primera sessió on s’exposen conceptes com violència i tipus de violència, conflicte i la perspectiva positiva del mateix, a més de la geografia i la història contemporània dels conflictes actuals contextualitzats en l’Agenda 2030, i amb una segona sessió on es visualitza el documental “Els fils del tauler” i es fan activitats al voltant del mateix .Aquests tallers s’estan duent a terme durant hui dilluns 25 i demà dimarts 26 de novembre

A més a més, el projecte “Castelló per la Pau” engloba un seminari baix el títol “La situació de les dones en zones de conflicte”, que es realitzarà aquest dimecres 27 de novembre a l’espai cultural Menador de Castelló de la Plana, amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló, a través de la Càtedra Unesco d’Estudis per la Pau, dirigit a representants polítics, tècnics i tècniques municipals, alumnat universitari i a la ciutadania en general, i que tractarà les conseqüències dels conflictes des d’una perspectiva de gènere.

El programa “Castelló per la Pau” es va iniciar amb una primera fase a l’any 2018, a proposta del Fons Valencià -l’entitat que aglutina els recursos econòmics destinats a la cooperació de 112 ajuntaments i 9 mancomunitats de la Comunitat Valenciana, i els dedica a projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament- i també amb el cofinançament de la institució provincial castellonenca. El compliment dels objectius plantejats i l’èxit de les activitats realitzades han motivat la continuïtat del projecte. Actualment, a la província de Castelló, el Fons Valencià compta amb 10 entitats locals sòcies de les quals 9 són ajuntaments i 1 mancomunitat.