La data serà el 8 de novembre a les 19 h a Sagunt, La Càtedra de Pilota Valenciana (fruit del conveni de col·laboració entre la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Universitat de València) presentarà un llibre on es barreja esport i llengua, els dos símbols valencians que ens identifiquen. El llibre ha estat editat per Edicions 96 i escrit per Sergi Durbà, autor local que ja fa anys que va marxar per tornar-hi de tant en tant, com sempre quan del que es tracta és de presentar oficialment un llibre en el seu poble i davant els seus.

En aquesta ocasió, a més, l’acte tindrà un regust doble i especial, no debades es tracta d’un llibre que combrega literatura i esport, és un compendi de xicotets retalls assagístics que analitzen un llenguatge i unes expressions típiques de la pilota valenciana que han penetrat de ple en la parla popular de molts valencians. Metàfores, jocs de paraules, dites, refranys… En general, un tresor en uns temps on la llengua pròpia recula en les grans ciutats i s’endinsa en l’insuls camí de la uniformitat i la globalització lingüístiques.

Sempre hi ha un cert rerefons melancòlic en els llibres de Durbà. Melancòlic, sí, però també imprescindible en el sentit que sovint, aquest autor ens recorda qui som els valencians. I d’on venim. I és que, de ben segur, en aquest llibre molta gent, jove i gran, se sentirà identificada, independentment que freqüente els trinquets o conega els viaranys per on circula la pilota, ja que d’igual manera que el llenguatge popular presenta paraules vives que venen del futbol, o del toreig, o de qualsevol altre àmbit de l’oci o l’entreteniment, també l’esport per excel·lència del País Valencià ha deixat com a herència una forma d’expressar-se que ha ultrapassat les fronteres estrictes del joc. I això, a banda de ser bonic, és molt representatiu, certament, i paga la pena de ser conegut o transmès de generació en generació.

Per a explicar-ho, Durbà aprofita el treball realitzat en una franja radiofònica en la qual participava i que li servia d’aparador perfecte per a escriure uns textos en forma de glossa que ara, per fi, han pres vida amb tot un seguit d’imatges espectaculars i lletres entenedores. En la presentació participaran el representant de la Càtedra de Pilota Valenciana, Sebastià Giner, la gerent d’Edicions 96, Dolors Pedrós, el regidor d’Economia i Organització de l’ajuntament de Sagunt, Pepe Gil i l’autor Sergi Durbà. L’acte serà a les 19 h, el dia 8 de novembre al centre Mario Monreal de Sagunt.

error: Contingut protegit!