Benlloch eleva a la comissió d’Hisenda la modificació de l’IBI amb els informes positius d’Intervenció, Tresoreria i Secretaria

Oct 18, 2019 | VILA-REAL

Per primera vegada s’ha sol·licitat un informe de gènere que proposa noves bonificacions per a col·lectius com a víudes amb renda baixa o famílies monoparentals però l’alcalde lamenta que la Llei d’Hisendes Locals impedeix la seua aplicació

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vila-real ha convocat per a dimarts que ve 22 d’octubre la comissió informativa d’Hisenda en la qual s’abordarà la modificació de l’ordenança fiscal que regula l’Impost de Béns immobles (IBI) amb la finalitat d’incrementar el tipus impositiu en 2020. L’alcalde, José Benlloch, qui aquesta legislatura ha assumit personalment les competències en matèria d’Hisenda, presidirà aquesta comissió, en la qual s’aportaran tots els informes vinculants que recolzen la decisió de l’equip de govern d’incrementar un 10% la contribució com a “única solució per a poder reequilibrar els comptes”, tal com ha recordat l’alcalde.

Benlloch ha explicat que ha hagut d’esperar a comptar amb tota la documentació per a convocar aquesta comissió i informar l’oposició i ha avançat que la previsió és poder aprovar la modificació de l’ordenança de l’IBI en un ple extraordinari a celebrar el dijous 24 d’octubre. “Es requerien una sèrie d’informes d’Intervenció, Tresoreria i Secretaria Municipal, que han sigut favorables”, tal com ha remarcat l’alcalde, “i per primera vegada –ha afegit- hem sol·licitat un informe que és obligatori per llei des de 2016, encara que no és vinculant, però que pocs ajuntaments demanen i és un informe de gènere sobre com impacta aquesta modificació de l’ordenança des del punt de vista de la igualtat”.

Benlloch ha admés que, com ja preveia l’equip de govern, l’informe no ha sigut positiu donat que “encara que no hi ha dades segregades específiques de Vila-real, les dades generals a nivell nacional apunten a la feminització de la pobresa, per la qual cosa qualsevol modificació en un impost afecta al col·lectiu més vulnerable”. El primer edil ha volgut fer públiques les consideracions d’aquest informe perquè “no tenim res a amagar” i ha detallat que des de l’àrea d’Igualtat es plantegen en aquest document una sèrie de bonificacions addicionals a les previstes per l’equip de govern, dirigides a dones vídues amb una renda inferior a 1,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional (SMI), dones amb persones dependents al seu càrrec o famílies monoparentals.

Amic Bona Vesparada

Però, tal com ha advertit Benlloch, “la Llei d’Hisendes Locals marca clarament les competències dels ajuntaments i seria il·legal incloure aquestes bonificacions. Si ho fera estaria prevaricant”, ha insistit. De fet, així ho han advertit també en un informe tant el secretari municipal com la tècnica de tributs. “Acceptem aquestes propostes com a recomanacions encara que aquest Ajuntament ja té molt en compte l’atenció a aquests tres col·lectius a través de les ajudes socials, tant ajudes d’emergència com renda garantida, entre altres”, ha dit Benlloch.

D’altra banda, l’alcalde ha recordat els arguments que sustenten la decisió d’incrementar la contribució en 2020 i que queden recollits en la memòria redactada pel mateix Benlloch. “Com ja vaig dir, necessitem 2,5 milions d’euros per a reequilibrar els comptes. Mig milió d’euros ho obtindrem a través de la reducció de despeses però necessitem també incrementar els ingressos si volem continuar amb aquest model de ciutat”, assenyala, i afig que “aquesta pujada no hauria sigut necessària” si no existira la “herència de empastres i malgastos” del Partit Popular que ja suma quasi 45 milions d’euros pagats per l’equip de govern en huit anys, dels quals 28,3 milions corresponen a sentències i acords urbanístics derivats de l’etapa del PP i 16,5 milions d’euros al préstec de 20 milions que van sol·licitar els ‘populars’, i del qual s’han pagat 10 milions d’amortització i 6,5 milions només en interessos.

Podríem haver optat per incrementar les taxes esportives, o les d’ocupació de via pública, o l’impost de vehicles, però hem optat per l’IBI perquè creiem que és més just a l’ésser un impost progressiu, per la qual cosa paga més qui més té”, conclou.

Empreses rurals

Més notícies…