S’inicien les obres d’emergència en Escultor Ortells per donar solució a la detecció de ciment aluminós en el col·legi

Ago 10, 2019 | VILA-REAL

Els treballs estaran finalitzats per a l’inici del curs. L’alcalde, José Benlloch, i el director territorial d’Educació, Robert Roig, donen compte del projecte i avancen la futura construcció d’un nou centre en el marc de Edificant

Les obres d’emergència en el centre docent, en el qual cursen estudis actualment 437 alumnes, van arrancar dimecres passat i estaran finalitzades abans del 2 de setembre, garantint d’aquesta manera l’inici del curs escolar amb normalitat i seguretat. L’empresa Vijosa està duent a terme els treballs, amb un pressupost de 440.000 euros.

Lleida

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el director territorial d’Educació, Robert Roig, han donat hui complida informació dels problemes detectats en el centre i les obres d’emergència en marxa, després de mantindre una reunió amb la direcció del centre i representants de l’AMPA. Benlloch ha agraït la “sensibilitat” de la directora i de les mares i pares del col·legi, així com la diligència de la Conselleria per a donar resposta a una situació que, en qualsevol cas, no ha suposat un risc imminent per a la seguretat.

És important que quede clar que les obres s’estan executant com a mesura preventiva i que, en el cas que haguera existit algun tipus de risc, impossible de mesurar, l’estem atallant amb rapidesa i eficàcia”, puntualitza l’alcalde, qui assegura que el problema no afecta a l’estructura de l’edifici i que el mòdul d’Infantil està exempt de qualsevol problemàtica. “Malgrat les crítiques de l’oposició, en particular el Partit Popular, que s’han llançat com a voltors sobre aquest tema, s’ha gestionat tot amb prudència per a evitar crear alarmes innecessàries. És absolutament fals que s’haja ocultat informació; a l’inrevés, hem estat en tot moment en contacte amb la direcció del centre. Però donar informació abans de tindre totes les dades hauria sigut una irresponsabilitat”, afegeix.

La presència de ciment aluminós i una xicoteta afecció d’aluminosis en el forjat sanitari de l’edifici va ser detectada en l’inici d’unes obres de menor envergadura per a la reparació de filtracions i gràcies a la tasca realitzada per l’arquitecte de la Conselleria Alfonso Serra, qui va alertar de la possible presència de ciment aluminós el divendres 2 d’agost durant la revisió del projecte; eixe dia es van fer les cates i dilluns ja es disposava de l’informe que confirmava la presència d’aquest material. El dimarts 6, la Conselleria decretava les obres d’emergència, que van començar finalment el dimecres. “Els mecanismes i protocols han funcionat i, gràcies sobretot a la professionalitat i la diligència de l’arquitecte Alfonso Serra, hem pogut donar solució a un problema que, d’una altra forma, hauria sigut molt difícil de detectar, ja que el forjat sanitari –l’espai en el subsòl de només 1,15 metres pel qual discorren les canalitzacions- és una zona d’impossible accés”, detalla Benlloch.

La detecció ara del problema ha sigut possible gràcies a les revisions d’altres obres menors que la Conselleria anava a emprendre aquest estiu. “El mes de febrer passat, des de l’Ajuntament ja vam atendre una petició de la directora per a resoldre uns problemes d’humitats en el centre. Però aquests problemes persistien i vam veure que era necessari dur a terme una actuació d’uns 40.000 euros, que excedia les competències municipals en manteniment, per la qual cosa la Conselleria va assumir el projecte. Va ser en la revisió d’aquest projecte quan l’arquitecte de la direcció territorial va advertir que podria haver-hi ciment aluminós en la construcció i va posar en marxa el procés”, puntualitza.

La solució tècnica adoptada ara consisteix en la injecció d’un formigó especial en el subsòl que reforça la zona i garanteix la seua solidesa. “És una solució absolutament segura i eficaç, que ja s’ha utilitzat en altres centres amb èxit”, valora el director territorial d’Educació. L’elecció d’aquesta tècnica en lloc de la instal·lació d’aules prefabricades obeeix a tres motius principals: la falta de temps material per a instal·lar-les abans de l’inici de curs i que haurien suposat inhabilitar el pati i un trastorn innecessari per als alumnes. “Les aules prefabricades mai són la solució. Si tenim una opció tècnica segura i eficaç com aquesta, és sens dubte el millor”, agrega.

UAB

Després de donar solució tècnica a aquesta problemàtica, tant la Conselleria com l’Ajuntament coincideixen en la conveniència de construir un nou centre, aprofitant la línia d’ajudes del programa Edificant. “No és que la reparació no siga segura, al contrari; però aprofitarem la sensibilitat del Consell i el programa Edificant per a construir un nou Escultor Ortells, datat en 1978 i amb 41 anys”, matisa l’alcalde. Robert Roig, per part seua, avança que l’amplitud de la parcel·la obri diferents opcions a futur: o construir el nou centre en l’espai que ocupa l’actual o canviar l’orientació i construir-lo al pati.

Més notícies…