L’alcalde de Vila-real valora la situació econòmica del municipi després d’aprovar l’últim préstec per a fer front a contingències urbanístiques i adverteix que l’abaixada dels ingressos i l’increment de les despeses no deixa “altra eixida

Els “empastres del PP” podrien abocar l’Ajuntament de Vila-real a una actualització de la contribució. Així ho avançat hui l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, en la valoració feta de la situació econòmica municipal després de l’aprovació d’un nou préstec de 3,2 milions d’euros, aquesta setmana, per a fer front a noves sentències i resolucions derivades de contingències urbanístiques heretades dels governs del Partit Popular. En aquests moments, el govern i tècnics municipal treballen en l’estudi d’accions correctores a implementar per a complir la llei d’estabilitat, tal com requeria l’informe de la Intervenció d’aquesta operació financera. Però Benlloch adverteix: “Tenint en compte l’increment de les despeses i la caiguda d’ingressos que es preveu en el pròxim pressupost, no veiem una altra eixida que actualitzar els rebuts de l’IBI, després d’haver-los mantingut els últims vuit anys congelats”.

El préstec que hem aprovat aquesta setmana se suma a altres subscrits recentment, com el crèdit de 4,5 milions d’euros per al convent de les dominiques o més de 3 milions per a resolucions del Jurat d’Expropiació. Aquests préstecs els hem de començar a pagar l’any que ve i no podem pagar un préstec demanant-ne un altre; l’hem de pagar de recursos propis. Si a això li afegim l’increment de despeses que hem patit en qüestions com la gestió dels residus o les nòmines dels funcionaris i l’abaixada d’ingressos prevista, per plusvàlues, aportacions de l’Estat o l’IBI d’urbana no pormenoritzat, ens col·loca en una situació molt complicada”, argumenta l’alcalde. “Una situació a la qual només podem fer front de dues maneres: reduint despesa o incrementant els ingressos. I no tenim més marge per a reduir despesa, perquè això significarà retallar en serveis i qualitat de vida i renunciar a un model de ciutat d’oportunitats líder, que ens ha tornat a situar com a la ciutat amb menys atur de la Comunitat, entre d’altres”, afegeix.

Quant a la disminució d’ingressos prevista en el 2020, se centra en tres qüestions fonamentals. En primer lloc, una menor aportació de l’Estat, amb uns 300.000 euros menys pel menor creixement i l’obligació de retornar uns altres 200.000 euros del PIE (Participació en els Ingressos de l’Estat) avançats en 2018. A això s’afegeix una recaptació en plusvàlues entre 400.000 i 500.000 euros per baix de la prevista, degut fonamentalment als recursos –amb més de 500 en l’actualitat- de propietaris que acrediten que els seus béns no han incrementat de valor. En tercer lloc, també ha afectat a la recaptació municipal la situació d’aquelles parcel·les en zona urbana on no hi ha previst cap pla d’actuació, en compliment de les directrius marcades per una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura. Respecte d’aquesta qüestió, Benlloch adverteix que “hi ha qui està intentant enganyar a la gent, dient que la seua parcel·la està en aquesta situació”. “No és veritat que totes les zones no urbanitzades estiguen afectades per esta sentència, però sí que hi ha algunes taques en el pla general que ens ha tocat retirar del padró d’IBI urbà”, matisa.

A aquesta disminució dels ingressos, s’afegeix també un increment de les despeses, centrat sobretot en dos aspectes: el tractament del fem, amb 600.000 euros més de cost des de 2014, i un milió d’euros més en els nòmines del personal funcionari, després de la creació de noves places “imprescindibles per a la prestació de serveis o desbloquejar els expedients de la dependència”, a més de l’aplicació del 2,5% de millora salarial aprovada pel Govern central. A falta d’un estudi més detallat, Benlloch calcula que caldrien entre 2 i 2,5 milions d’euros per a poder “quadrar els comptes”.

Davant d’aquesta situació, l’alcalde valora la dificultat de “quadrar els números, sobretot quan de tant en tant arriben noves sentències i resolucions urbanístiques“. Per aquest motiu, s’està treballant en un estudi per a complir la llei d’estabilitat i aplicar les mesures correctores que demana la Intervenció municipal. “En este context, no veig més solució a mig termini que actualitzar la contribució, després de vuit anys en què l’hem mantinguda congelada i fins i tot la vam abaixar dos anys, per tal de poder seguir mantenint el nivell de serveis de qualitat i el model de ciutat d’oportunitats, aliança amb la societat i treball amb les empreses locals, i treballar per millorar el pagament a empreses i entitats“, argumenta. “Els empastres del PP ens obligaran a actualitzar l’IBI, però, si tot va bé i trobem solució a l’empastre de l’urbanisme, podríem tornar a abaixar-lo més endavant“, conclou.

D’altra banda, Benlloch s’ha referit al nomenament de dues persones estretament vinculades a la ciutat com a nous directors generals dins la Conselleria de Polítiques Territorials de la Generalitat: el tinent d’alcalde i regidor de Territori de Vila-real, Emilio M. Obiol, nou director general de Ports, Aeroports i Costes; i el nou director general d’Urbanisme, Vicent García Nebot, advocat que fins ara ha treballat en la defensa dels interessos de Vila-real en molts dels conflictes urbanístics oberts . “Dues persones de gran vàlua i experiència professional que coneixen molt bé els problemes que tenim a Vila-real amb l’herència de l’urbanisme del PP i que, des de la Conselleria, ens poden ajudar a buscar les solucions a aquests empastres. Una excel·lent notícia per a Vila-real”, conclou.

error: Contingut protegit!