La programació començarà amb dos plats forts: visita al taller Alcora, la Ilustre Cerámica (30 d’abril) i recreació de la Rècua Arriera (1 de maig)

Per tercer any consecutiu, l’Ajuntament de l’Alcora ha preparat un programa d’actes molt variat per tal de commemorar la fundació de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda (1 de maig de 1727), que tanta fama ha donat a la capital de l’Alcalatén.

Maig Ceràmic 2019 arrancarà amb 2 plats forts. El primer tindrà lloc el 30 d’abril i consistirà en una visita al taller Alcora, la Ilustre Cerámica. En aquesta, es podrà admirar el treball en viu del seu elenc artístic i conèixer de la mà dels seus promotors l’evolució del projecte de la Casa Chinesca, destinat a convertir-se en un referent artístic i arquitectònic de l’Alcora, i les novetats que es mostraran en l’exposició de les pròximes Festes del Crist.

Es tracta d’una oportunitat única per descobrir els secrets d’aquesta jove empresa, dedicada a buscar l’excel•lència en la ceràmica artística al més pur estil de la Reial Fàbrica, que en la seua curta trajectòria ha aconseguit despertar els elogis unànimes de quants han pogut visitar la seua exposició.

Un altre dels actes destacats arribarà l’1 de maig, Dia de la Reial Fàbrica, amb l’homenatge a un dels oficis i tradicions més emotius de l’Alcora, la Rècua Arriera.

D’aquesta manera, en el 292 aniversari de la seua fundació, es pretén rememorar la callada però crucial tasca de tantes persones que van contribuir a l’èxit de l’emblemàtica manufactura. Es reconeixerà el paper dels llenyaters i arriers amb la recreació de l’entrada de “malea” per a la cocció en els forns moruns, i l’eixida de les cavalleries carregades amb la preuada mercaderia cap a les factories o magatzems situats en les principals ciutats d’Europa. En l’esdeveniment participaran l’Associació Tradicional Recua Arriera de l’Alcora, el Grup de Danses la Font d’Aixart i la Rondalla l’Alcalatén.

Exposicions, conferències, visites guiades, didàctica, rutes patrimonials, jornades lúdiques, música, recreacions, tallers, etc. conformen una programació que recordarà al llarg de les pròximes setmanes els 292 anys de l’inici de la Reial Fàbrica.

Maig Ceràmic és una iniciativa coincideix en el temps amb el pas a propietat municipal dels 9.000 m2 de l’antiga Fàbrica Gran, un gran pas en la recuperació del patrimoni històric local que prompte començarà a donar els primers fruits, amb la rehabilitació i condicionament de l’edifici dels forns moruns de 1798-1805.

error: Contingut protegit!