Castelló formarà als periodistes per a tractar correctament la violència masclista als mitjans

Ago 16, 2018 | CASTELLÓ, PROVÍNCIA

Ajuntament i Unió de Periodistes oferiran cursos per a difondre un manual que mostra com informar amb perspectiva de gènere

L’Ajuntament de Castelló juntament amb la Unió de Periodistes Valencians van signar recentment un conveni de col•laboració mitjançant el qual oferiran formació als periodistes valencians per a aprendre a realitzar un correcte tractament informatiu sobre la violència masclista en els mitjans de comunicació. D’aquesta manera, es pretén impulsar i recolzar la incorporació de la perspectiva de gènere en els mateixos.

Així, mitjançant aquest conveni es va a elaborar un manual per al tractament de la violència de gènere i el llenguatge inclusiu que serà desenvolupat per Anna Gimeno Berbegal i Remei Castelló Belda, que han destacat que serà “una eina de treball per a professionals de la comunicació en un sentit ampli, dirigit no solament a redactores i redactors sinó també a fotoperiodistes i totes aquelles persones responsables que intervenen en l’elaboració de continguts”.

Ajuntament i Unió de Periodistes editaran un total de 1.500 exemplars d’aquest manual i el difondran de manera gratuïta entre els principals mitjans de comunicació de la Comunitat Valenciana, recomanant la seua utilització sistemàtica. Així doncs, conscients de la necessitat de donar difusió a aquest manual, es desenvoluparan una sèrie de cursos per a periodistes. La presentació del manual i la formació de periodistes de Castelló estan previstes per a principis de novembre, i s’ampliarà a València i Alacant.

Entre el contingut del manual estarà inclosa una part que recorde la responsabilitat social dels mitjans de comunicació i dels seus professionals en la construcció d’una societat lliure de violència masclista, així com una panoràmica sobre la situació actual per la qual és necessària l’elaboració d’aquest manual. Comptarà amb una part d’exemples rebutjables i males pràctiques amb propostes alternatives correctes per a oferir una caixa d’eines per al dia a dia del treball periodístic. També tindrà un bloc dirigit als aspectes que fan referència a la visibilització de les dones, al llenguatge inclusiu, a la identificació de rols i estereotips i a l’enfocament de les informacions. Amb aquesta proposta es pretén impulsar una perspectiva alliberada de condicionants de gènere.

Castellón destino

La regidora d’Igualtat, Ali Brancal ha qualificat la iniciativa com “absolutament necessària perquè els mitjans puguen ser també una eina d’igualtat, i des de la Regidoria d’Igualtat volem contribuir al fet que açò no siga per falta d’informació”. La també vicealcaldesa ha ressaltat que “el llenguatge crea realitats i les imatges utilitzades en els mitjans solen contribuir a perpetuar les desigualtats”.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les línies estratègiques del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista signat al setembre de 2017 per les institucions valencianes, els partits polítics, les universitats, els mitjans, intervinents de la justícia, forces i cossos de seguretat i entitats i organitzacions de la societat civil. En el pacte s’inclou l’objectiu de generar un relat compartit de lluita contra la violència de gènere i masclista, sense la doble victimització de les dones, la confrontació política i social amb els agressors masclistes i la socialització del conflicte, així com l’actualització del manual ‘Notícies amb llaç blanc’ de recomanacions sobre com abordar la violència de gènere i masclista en els mitjans de comunicació.

A més, segueix la línia de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, la qual imposa en el seu article 3 l’obligació dels poders públics, en el marc de les seues competències, d’impulsar campanyes d’informació i sensibilització específiques amb la finalitat de prevenir la violència de gènere.

Més notícies…