El valor de tota l’illa que ocupen el jardí, el convent i la capella ascendia a 8,7 milions d’euros i després dels nous càlculs s’abonaran 4,3 milions via crèdit

L’Ajuntament i les dominiques han arribat a un acord pel qual l’orde religiosa accepta saldar el conveni que va permetre obtenir el convent i el seu hort annexe amb el pagament del valor actual de mercat del terreny, la qual cosa permetrà estalviar una important quantitat econòmica a les arques municipals.

L’alcalde, Jose Benlloch, que ha traslladat aquesta notícia a la resta de grups polítics amb representació en el consistori, ha explicat que “estem orgullosos de donar eixida a un altre conveni urbanístic heretat amb el qual teníem l’obligació de complir i que vam aprovar per unanimitat tots els partits durant el mandat del PP”.

Així, ha recordat que en 2010 es va signar un document en el qual es manifestava la intenció de l’Ajuntament d’adquirir tota l’illa on se situa el convent –ara museu-, la capella barroca del Crist de l’Hospital, i el jardí exterior, després d’expressar les monges la seua intenció d’abandonar la ciutat. “La capella es troba en mans del bisbat i en les seues instal·lacions annexes s’han instal·lat les monges Carmelites Descalces, que cuiden l’espai”, indica Benlloch, “el convent, valorat en tres milions d’euros, va ser una donació, per la qual només es va haver de pagar l’aprofitament, cosa que ja estava saldada, i només quedava pendent complir amb l’acord aconseguit per l’obtenció de l’hort, que ara és una de les zones verdes que esponja el barri”.

El conveni urbanístic fixava que l’orde tenia dret a obtenir 14.000 metres de sostre, a canvi del terreny, valorat per la societat de taxació Tinsa en sis milions d’euros aproximadament. “En total, l’illa sencera tindria un valor de 8,7 milions d’euros”, aclareix Benlloch, qui explica que “trobar un altre solar similar en zona urbana era pràcticament inviable i oferir-li-ho en zona industrial implicava multiplicar per tres els metres de sostre, també realment difícil”. Per aquest motiu, s’ha arribat a la conclusió que “malgrat la situació econòmica, havíem de clausurar el conveni pagant, per la qual cosa vam plantejar que valoraren els 14.000 metres sobre la base del preu actual de mercat, cosa que han acceptat de bon grat, de manera que en lloc de la quantitat prevista, abonarem 4,3 milions d’euros, la meitat del que val tota la poma, que ara és de tots els ciutadans i que portem set anys fent servir sense pagar”.

Estic molt agraït a l’orde religiosa i als seus representants per haver acceptat aquest acord, que ens permet estalviar dos milions a les arques municipals i que suposa un acord tremendament positiu per a tots”, assegura.

L’objectiu és que en el Ple ordinari del pròxim dimarts s’aprove una modificació de crèdit per a demanar un préstec i saldar definitivament el conveni. “Tenim unes bones condicions, ja que hem tancat el segon trimestre, novament, complint amb l’estabilitat pressupostària, el pla financer i la regla de despesa, per la qual cosa si aconseguim el crèdit, l’endeutament ascendirà el 64%, molt per sota de com el vam trobar el 2011, quan estava en el 74,6%”, apunta el primer edil, que recorda que “l’últim préstec que aconseguim oferia moltes possibilitats”.

Així mateix, Benlloch, que destaca la transparència que s’ha cercat en tot moment pel que fa a la resta de grups municipals de la corporació, ha anunciat que les negociacions amb altres propietaris afectats, en aquest cas, “pels empastres del PP, avancen a molt bon ritme i dels més de quatre milions compromesos, ja tenim un acord respecte a 2,8, per la qual cosa agraïm als veïns la seua sensibilitat i la seua col·laboració per a ajudar a la ciutat a fer front a aquesta despesa a poc a poc” i anuncia que “alguns d’ells començaran a cobrar la setmana vinent, per la qual cosa estic satisfet”.