L’alumnat de 1r d’ESO ha fet la troballa mentre realitzava una investigació en un projecte centrat en l’estudi del seu poble

Sorpresa i curiositat és el que han sentit estos dies els i les cent seixanta alumnes de primer d’ESO de l’institut Jaume I quan, en el marc de la investigació del projecte transversal anomenat “Borriana, París i Londres”, s’han topat frontalment amb l’evidència de l’existència d’una altra Borriana que no està situada a La Plana de Castelló sinó a la
província de Biella, en la regió del Piemont, al nord d’Itàlia.

Esta “nova” Borriana, pronunciada en piamontés “borianna”, és un poblet d’uns noucents habitants i poc més de cinc quilòmetres de terme municipal que té una escola primària, una església a la plaça major dedicada al seu patró, que no és Sant Blai sinó Sant Supizio, i una alcaldessa anomenada Francesca Guerriero. El descobriment ha estimulat les neurones de l’alumnat de la Borriana de La Plana fins al punt que volen realitzar una sol.licitud al nostre ajuntament per proposar-los formalment l’agermanament entre les dos ciutats anomenades Borriana.

I no només això. L’alumnat de primer d’ESO de l’IES Jaume I fins i tot està plantejant-se la possibilitat de formular una nova teoria etimològica sobre el topònim Borriana, ja que han constatat a través de les seues investigacions que no hi ha acord entre els filòlegs per assegurar-ne la procedència del radical, raó per la qual s’han plantejat la hipòtesi que el nom de la nostra Borriana fóra transplantat a La Plana per comerciants, colons o militars que haurien migrat des d’Itàlia en plena expansió romana, procedents de la Borriana situada a la província de Biella, al nord de la península italiana, els quals ens haurien dut ací el nom de la seua ciutat d’origen, nom que hauria pervingut fins a l’actualitat sobrevivint a les colonitzacions posteriors. 

La iniciativa d’estudiar la història, cultura, economia, tradicions, festes, gastronomia urbanisme, paratges i monuments de Borriana que ha donat lloc al descobriment de l’altra Borriana i a les iniciatives consegüents s’ha produït en el marc de l’aplicació de l’Aprenentatge Basat en Projectes, ABP, que l’institut Jaume I ha començat a implantar al centre docent des del curs actual i que tants fruits i tantes satisfaccions està donant tant a l’alumnat com al professorat i a les famílies.

error: Contingut protegit!