Estudiants d’Educació Primària i Secundària d’Almassora, Borriana, Vila-real i Sogorb han aprés en els tallers impartits pel Grup Au d’Ornitologia de Castelló

El Grup Au d’Ornitologia de Castelló de la Plana compleix 25 anys organitzant tallers d’anellament científic en el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars dirigits a alumnes d’Educació Primària i Secundària de la província de Castelló. Des que l’any 1992 començaren les activitats d’educació ambiental protagonitzades per les aus, han passat per diversos paratges de riu Millars més de 45 000 alumnes procedents de col·legis i instituts d’Almassora, Borriana, Vila-real i Sogorb. Els membres del Grup Au munten xarxes japoneses destinades a l’anellament científic. Amb una xicoteta representació de les espècies que es capturen es realitza un taller ambiental destinat als alumnes.

Nosaltres arribem vora les 7 del matí al riu. Muntem les xarxes a la vora de les aigües del Millars però en un paratge el més pròxim possible a l’escola que hi haja de vindre eixe dia. Solem fer l’activitat a la zona de les Revalladores, terme d’Almassora i a la desembocadura baixa del Millars, ja en terme de Borriana, en dos llocs diferents com són la gola sud i el paratge de Carnissers. Cap a les 9 i mitja arriben els xiquets amb els mestres o professors i un tècnic de l’ajuntament. Els fem una jornada d’anellament adaptada per xiquets de Primària o Secundària. Els repartim unes guies d’aus i ells han d’identificar les espècies capturades. Els expliquem com esbrinar l’edat i el sexe de l’au. Prenem mesures davant d’ells i anem contant-los el motiu pel qual prenem eixes mesures i el sentit que té l’anellament científic. També els expliquem que aquest mètode de captura únicament el podem fer els anelladors científics autoritzats pel Ministeri de Medi Ambient i la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana“, ha detallat l’anellador científic i membre del Grup Au, Bruno Sanchís.

25 anys anellant per a 45 000 alumnes

Un quart de segle d’anellaments científics destinats a més de 45 000 alumnes de Primària i Secundària de la província de Castelló són dades admirables i sorprenents per al Grup Au d’Ornitologia de Castelló de la Plana. Aquesta activitat que té com a protagonistes les xicotetes aus passeriformes i els alumnes d’entre 8 i 16 anys s’ha desenvolupat al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, una zona humida castellonenca que atresora una potencialitat extraordinària per al desenvolupament de l’educació ambiental i la conservació de la natura. “El que fa l’activitat de l’anellament és canviar actituds principalment en algunes localitats castellonenques on la relació entre l’au i la persona ha sigut molt poc ortodoxa pel tema de la caça. Aleshores cal canviar actituds i els xiquets i xiquetes han de veure d’alguna manera com l’animal està per a gaudir-lo i per descomptat, per a gaudir-lo en vida. És un tema que ha de veure amb la conservació i amb el canvi d’actituds. Es tracta de conéixer, que és el nostre lema de sempre, conéixer per a conservar“, ha explicat Joan Castany i Àlvaro, president del Grup Au d’Ornitologia.

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
error: Contingut protegit!