Vila-real i FACSA llancen un projecte pilot d’aprofitament de l’energia generada per la xarxa d’aigua per a la recarrega de mòbils

Oct 23, 2017 | VILA-REAL

El tòtem, que està operatiu en l’avinguda de Francesc Tàrrega, té capacitat per a connectar gratis fins a nou dispositius alhora i podria estendre’s a altres aplicacions urbanes, demostrant l’aposta de la ciutat per les energies netes

L’Ajuntament de Vila-real i l’empresa responsable de la gestió de l’aigua en la ciutat, FACSA, aposten per promoure l’ús de les energies renovables en el casc urbà amb la finalitat de millorar els serveis a la ciutadania. El consistori, amb la col·laboració de l’empresa castellonenca, ha engegat un projecte pilot, pioner a la província, que permet aprofitar l’energia que genera l’aigua en circular per la xarxa de proveïment, per a produir electricitat per al seu ús en diferents aplicacions urbanes. En aquesta primera actuació pilot, l’energia hidràulica s’utilitzarà para la recàrrega gratuïta de telèfons mòbils i altres dispositius electrònics, com tauletes, a la via pública a través del tòtem instal·lat a l’avinguda de Francesc Tàrrega, enfront del col·legi Escultor Ortells.

El pal compta amb vuit eixides USB i un sistema QiWirelessCharger, que transfereix l’electricitat a través d’ones als dispositius que disposen d’aquest tipus de tecnologia per a recarregar-se. D’aquesta forma, l’innovador sistema permet la càrrega simultània de fins a nou dispositius electrònics a través d’energia hidràulica i sense cap cost ni per a l’usuari ni per a l’Ajuntament.

Es tracta d’una aposta més d’aquest equip de govern progressista -en col·laboració amb FACSA- per a seguir innovant i apostant per les energies alternatives”, assenyala el regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde. Aquesta aposta ha pogut constatar-se també en altres tipus d’iniciatives com la implantació del vehicle elèctric en la flota d’SPV. “Fa uns anys, vam engegar un projecte pilot per a veure què resultat ens donava la incorporació de vehicles elèctrics i el resultat no podria ser més positiu, tant per la mobilitat que ofereix com per la reducció dels costos, ja siguen econòmics o ambientals. Després d’un període de prova, estem convençuts i decidits a renovar la flota municipal amb aquest sistema més net, ecològic i econòmic. En el cas de l’ús de l’energia hidràulica per a aplicacions urbanes, també comencem amb un projecte pilot que esperem anar ampliant a altres usos”, argumenta el regidor. Una altra de les possibilitats que es baralla per a l’aprofitament de l’energia de l’aigua és la il·luminació de passos de zebra amb leds subministrats directament pel cabal de l’aigua potable. “Es tracta d’una energia molt poc explorada, de cost zero i que, d’una altra, forma, es perd”, puntualitza.

Amic Bona Vesparada

El projecte pilot permet aprofitar l’energia que genera l’aigua en circular per la xarxa de proveïment mitjançant dues turbines. Un hidrogenerador s’encarrega d’arreplegar l’energia a partir del propi pas de l’aigua i transformar-la perquè, a través d’una bateria recarregable interna, puga ser emmagatzemada i alimentar aquest punt de recàrrega. “Es tracta del primer sistema d’aquest tipus que implantem a tota la província i un dels pocs en tot l’Estat, la qual cosa demostra l’aposta clara tant de l’Ajuntament de Vila-real com de FACSA per cercar solucions innovadores per a millorar els serveis a la ciutadania”, agrega Rafa Ferrer, responsable de zona de la companyia, qui, al costat del cap de servei de Vila-real, Isaac Durá, han visitat el tòtem en la seua posada en funcionament.

El servei estarà disponible les 24 hores del dia. Aquest projecte “torna a col·locar a la ciutat a l’avantguarda de la gestió de l’aigua potable, aprofitant els recursos disponibles i posant la tecnologia a la disposició de tots”. “Una aplicació pràctica que demostra l’aposta de Vila-real com a Ciutat de la Ciència i la Innovació”, conclou Valverde.

Empreses rurals

Més notícies…