Prop de 350 persones tanquen la programació cultural del 9 d’Octubre amb la tradició valenciana de Xarxa Teatre

Oct 21, 2017 | BORRIANA

La Plaça Major acull l’últim dels espectacles programats en la ciutat que durant quatre caps de setmana ha viscut de forma participativa els concerts, teatre i Desfilada del 9 d’Octubre

Encara que ja hagen passat més de deu dies de les celebracions oficials del dia de tots els valencians i valencianes, el 9 d’Octubre de Borriana ha tingut enguany una programació cultural, festiva i reivindicativa molt major que en anys anteriors, i que s’ha tancat aquest cap de setmana amb l’actuació de la companyia Xarxa Teatre en l’escenari especialment habilitat en la Plaça Major.

Al voltant de 350 persones s’han donat cita per a gaudir del repàs a les tradicions, expressió artística i folklore valencià que Xarxa Teatre arreplega en la interpretació de “El dolçainer de Tales”, on la cultura festiva tradicional valenciana és la protagonista i de la qual fan partícip a tots els tipus de públics que han assistit a la funció. A mesura que el pregoner anava anunciant els actes típics d’unes festes patronals, la música de dolçaina i tabal es barrejava amb l’olor de la pólvora o la solemnitat d’una fictícia processó. Xiquets i xiquetes arreplegaven el seu “rotllet” en pujar a cavall, el dimoni intentava boicotejar les celebracions, però al final tots i totes podien participar en una festa de l’expressió cultural valenciana més tradicional. Segons ha explicat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, que també ha comentat que “la revisió i actualització que fa Xarxa Teatre d’una obra que es va estrenar per primera vegada fa trenta anys és un bon exemple del que des del consistori hem volgut fer també amb la celebració del 9 d’Octubre en la nostra ciutat, ja que el que preteníem era que la gent tornara a eixir al carrer per a compartir la nostra pròpia cultura, participar de la commemoració i seguir acostant-los propostes culturals i festives amb l’expressió artística valenciana com a protagonista, i creiem que s’ha aconseguit”.

Amic Bona Vesparada

En amb prou faenes quatre caps de setmana, han passat per la Plaça Major de Borriana artistes com Mireia Vius i Borja Penalba, Andreu Valor o Dani Miquel i els ma-me-mia-mo músics, la qual cosa unit a les activitats especials del 9 d’Octubre amb la Desfilada com a acte més multitudinari i amb els col·lectius i associacions culturals de la ciutat com a eix, han completat “una de les celebracions del 9 d’Octubre a Borriana més completes que es recorden”, tal com destacava Santiago Zorío, regidor de Normalització Lingüística que també ha participat en el disseny de la programació cultural, i no ha volgut oblidar-se de “la part reivindicativa d’enguany en el 9 d’Octubre, ja que com a valencians i valencianes hem volgut mostrar el nostre desacord amb el model de finançament actual per part del govern central, que deixa a la nostra terra a la cua, quan com ja es va expressar públicament durant la celebració del 9 d’Octubre, no volem ser ni més ni menys que ningú, però si que el tracte siga just”.

 

 

 

Empreses rurals

Més notícies…