Els equips de treball encarregats de reparar els danys produïts pels temporals d’hivern ja han actuat en més de 180 quilòmetres de pistes i camins forestals. Es continua avançant en la reparació dels danys produïts en l’arbratge, segons l’últim informe de Valenciana d’Aprofitament Energètic de Residus, S.A. (Vaersa), empresa pública que té encomanades estes actuacions en terrenys forestals gestionats per la Generalitat. S’està actuant en 17 comarques.

Més de 30 operaris treballen en la reparació de pistes i camins forestals, tasca que es va iniciar a finals de maig passat. La majoria dels danys ocasionats pel temporal han sigut despreniments aïllats de roques, grans despreniments de terres, reguerons en les pistes que impedixen el trànsit, rebliment d’arquetes de passos d’aigua i caigudes d’arbratge.

A la província de Castelló s’ha actuat en 68,5 km. De pistes i camins de les comarques dels Ports i Alt Palancia. En Altura, s’han conclòs els moviments de terres i estan molt avançats en Morella i Sorita del Maestrat. A la província de València, les actuacions en pistes aconseguixen altres 68,15 km. En la Foia de Buñol, s’han finalitzat els moviments de terres a Buñol i Setaigües, mentres que prosseguixen a Yátova.

En la Vall d’Albaida i Camp del Túria també han conclòs, i en la Canal de Navarrés només falta part de la intervenció en el terme de Quesa. En la província d’Alacant són 44,85 km. De pistes i camins, amb moviments de terres avançats o acabats a Xixona, Planes, Tollos i Benimassot.

El pressupost per a la realització d’estos treballs procedix del fons de Contingència 2017: 4.236.088 euros per a la reparació d’infraestructures forestals i 1.756.398 euros per a actuacions en arbratge.

Pel que fa a estos últims, treballen prop de 60 persones. En algunes zones afectades –Santa Bárbara a Pina de Montalgrao i l’Embassament de Sichar en Onda– ja han conclòs o estan avançats –Aguamala en Toràs– els treballs d’estellat de restes forestals. En Los Altos d’Andilla (València) s’ha acabat la trituració mecanitzada de restes forestals i continua el seu curs en La Hunde de Ayora. En La Herrada del Gallego de Requena ha finalitzat l’obertura de pistes forestals.

En altres zones està molt avançats els treballs de fitació d’arbres caiguts, descope i esbrancament, com és el cas del municipi de Siete Aguas o Solana de La Muela de Juey i Los Rincones a Jarafuel, ambdós a la província de València, així com Xixona i Villena, a Alacant. A Vistabella del Maestrat s’avança a distint ritme segons les zones, en major grau en Sant Joan de Penyagolosa.

En la resta de superfícies afectades –Beneixama, Calles, Chelva, Cofrentes, Fontanars dels Alforins, Jalance, Jarafuel, Tibi, La Yesa– ja s’han efectuat les visites a camp i planificat les actuacions.

Cal recordar que, a més, ja des del mes de febrer les brigades de la Conselleria –parcs naturals, Natura 2000 i Senda Verda– han estat treballant activament a pal·liar els danys del temporal en la mesura de les seues possibilitats i en diferents zones.

error: Contingut protegit!