La companyia ja supera les 30 gires transoceàniques des de la representació de la Nit màgica a Santiago de Xile en 1993

A finals de maig, els integrants de Xarxa Teatre viatjaven cap a la ciutat de Gwangju, situada al sud de la península de Corea, per a realitzar la primera escala del seu gira internacional de 2017. Aquella cita suposava, a més, aconseguir la històrica xifra de 30 tours transoceànics, una dada que dóna bo compte de l’àmplia implantació internacional d’una companyia especialitzada a exportar les tradicions festives i culturals del País Valencià en tot el món. En a penes dos mesos, els actors i músics de Xarxa han recorregut més de 40.000 quilòmetres i han actuat en 6 ciutats de 5 països diferents, arribant amb les seues representacions a més de 50.000 persones.

Ha sigut, a més, una gira plena d’anècdotes, efemèrides i d’actuacions en llocs simbòlics. Per exemple en Corea del Sud, on Xarxa va participar en l’acte inaugural del festival de teatre de carrer amb una desfilada semblant el Tombacarrers de les festes de la Magdalena i on, a més, va representar, l’espectacle Nit Màgica. Les actuacions es van desenrotllar en la plaça de la Llibertat, on en 1980 va tindre lloc la massacre que va agarrar la metxa que cristal·litzaria anys després en el fi de la dictadura en el país. Mentres part de la companyia es trobava en Corea del Sud, l’altra mitat representava l’espectacle Papers! en el 20 aniversari del festival Les Anées Joué, que va reunir en la ciutat francesa de Joué-Les-Tours, a les principals companyies de teatre de carrer europeu.

La següent parada de la gira va ser la ciutat polonesa de Cracòvia. Allí Xarxa Teatre va representar el seu espectacle Fahrenheit Ara Pacis i ho va fer en la Plaça del Mercat, la plaça medieval més gran d’Europa. L’actuació va congregar a 5.000 persones i va formar part de la programació del festival Ulica, que en el seu 30 aniversari va rendir homenatge a l’obra Fahrenheit 451 de Ray Bradbury. De Polònia a Canadà, la següent actuació va ser la més multitudinària. 

La representació de Vetles e vents en Montreal va servir per a inaugurar els actes del 350 aniversari de la ciutat i va reunir a més de 20.000 persones. Sense eixir del país nord-americà, la travessia de Xarxa Teatre va arribar al port de Quebec. Allí, en l’Àgora del Port, la companyia castellonenca va realitzar una doble representació de Vetles e vents. En esta ocasió, les actuacions formaven part de l’esdeveniment Rendez-Vous Naval 2017, una gran carrera internacional de grans velers celebrada en commemoració del 150 aniversari de la fundació de Canadà. L’última parada d’esta gira internacional va tindre lloc a Bucarest, novament amb l’espectacle Nit Màgica. Com a curiositat i després de centenars d’actuacions fora de les nostres fronteres, va ser la primera vegada que l’expedició de Xarxa Teatre partia des de l’Aeroport de Castelló.

Recorrent la província

Durant les últimes setmanes, Xarxa Teatre ha compaginat la gira internacional amb les actuacions en l’interior de la província de Castelló. La segona edició de la campanya “Impuls de la cultura tradicional a la província de Castelló”, promoguda per la Diputació, ha recorregut ja amb èxit les localitats de Sant Jordi, Costur, La Vall d’Uixó, Montà i Albocàsser i continuarà les pròximes setmanes a Cinctorres, Caudiel i Borriol. En totes elles, s’ha representat l’espectacle El dolçainer de Tales en col·laboració amb agrupacions culturals i associacions de cada un dels pobles.

Estiu cultural a Torreblanca

Finalment i a través de la revista Fiestacultura, publicació degana de les arts de carrer a Espanya editada per Xarxa Teatre, la companyia participa en diversos actes culturals en la localitat de Torreblanca. Així, demà tindrà lloc la presentació del llibre “Centre Dramàtic de Vila-real”, editat per Fiestacultura i que repassa les adaptacions de clàssics com Tartufo o Hamlet realitzades pel centre. Així mateix, el dia 17 tindrà lloc la projecció de l’òpera La filla del Rei Barbut, adaptació de Xarxa de l’obra de Matilde Salvador i Miguel Segarra estrenada en 2007. La projecció tindrà lloc en la Torre de Guaita a les 22.30 hores.

error: Contingut protegit!