El tercer accelerador lineal de l’Hospital Provincial tractarà a pacients en breu

Ago 4, 2017 | INFORMACIÓ AUTONÒMICA, PROVÍNCIA

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha destacat que un total d’1.080.124 persones de la Comunitat Valenciana s’han beneficiat de les ajudes del Consell enfront dels copagos.

Comerç Borriana

Montón ha realitzat aquestes declaracions en la presentació del balanç del seu departament en aquests dos anys de govern, període que ha resumit com “de reforç del sistema sanitari públic valencià, amb iniciatives destinades a revertir les retallades i recuperar els drets sanitaris i, a través de mesures destinades a asseure les bases de futur del sistema públic valencià”.

Entre les mesures dirigides cap a la recuperació de drets, la titular de Sanitat ha ressaltat la restitució de l’atenció sanitària universal i les ajudes enfront dels copagos sanitaris i ortoprotèsics. La responsable sanitària ha xifrat en 1.080.124 les persones s’han beneficiat dels copagos en tota la Comunitat Valenciana. En concret, 735.825 són pensionistes amb renda baixa, 237.912 menors associats a targetes sanitàries de progenitors amb renda baixa i 106.387 persones amb diversitat funcional.

Montón ha recordat que la Comunitat Valenciana estava al capdavant de les comunitats autònomes on més persones admetien no adquirir els medicaments que necessitaven per motius econòmics. I que en 2015, solament Ceuta, Melilla i Canàries estaven pitjor.

Així mateix, ha ressaltat que “gràcies a les ajudes enfront dels copagos, en grups com els pensionistes amb rendes baixes, l’abandó de tractaments ha caigut un 39% de gener a juny de 2017 comparat amb el mateix període de 2015”.

Respecte a la restitució de l’atenció sanitària universal, segons Carmen Montón, “des que el 22 de juliol de 2015 es retornara la universalitat de l’atenció sanitària a la Comunitat Valenciana, més de 19.600 persones han pogut accedir a una atenció sanitària integral a la qual abans no tenien dret”.

Després de beneficiar-se d’aquesta mesura –ha continuat Montón–, “una mica més de 4.000 d’aquestes persones han regularitzat la seua situació administrativa al llarg d’aquests dos últims anys i han accedit a l’atenció sanitària pels llits habituals. Altres 15.253 persones se segueixen beneficiant d’aquesta mesura i mancarien de cobertura sanitària integral si no existira”, ha detallat Carmen Montón.
Relacionades amb la recuperació de drets, Montón també s’ha referit a altres iniciatives com l’eliminació del veto per a l’accés a les tècniques de reproducció assistida a les dones soles i lesbianes.

Respecte a asseure les bases de la sanitat pública valenciana del futur, Carmen Montón ha citat com un dels compromisos del Consell el garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i enfortir-ho. A açò s’han dirigit iniciatives com el Pla de Dignificació d’Infraestructures Sanitàries, dotat de 359 milions d’euros destinats, principalment, a millorar espais de pediatria, neonatología i urgències; a la renovació en tecnologia i, en general, a la renovació, ampliació i manteniment d’infraestructures sanitàries per a compensar la falta d’inversió dels últims anys.

Montón ha destacat algunes de les mesures més destacades del Pla, com el projecte Espai de Salut Campanar Ernest Lluch, que suposarà una inversió de 146 milions d’euros; la rehabilitació de l’antic hospital Militar de Mislata, al que es destinarà una inversió global de 100 milions d’euros; així com altres actuacions a Alacant com el nou centre de salut integrat del Carrer Girona, amb una inversió de 7,5 milions d’euros; i a Castelló, amb el desbloqueig a la compra de l’accelerador lineal per a l’hospital Provincial de Castelló, que ha suposat un desemborsament de 3,1 milions d’euros.

En la província d’Alacant entre les iniciatives més rellevants d’aquest pla portades ja a cap està la renovació de les antigues urgències a Elda, l’ampliació de les urgències i la remodelació de la planta d’oncologia a Elx, l’adquisició d’un PET-TAC de Sant Joan –que ja està operatiu– l’ampliació de les urgències de l’hospital de La Vila Joiosa.

A Castelló, a més de les diferents intervencions en els departaments, Montón ha destacat les desenvolupades en l’Hospital Provincial, la titularitat del qual comperten la Conselleria i la Diputació. Montón ha recordat que la Conselleria de Sanitat va aportar íntegrament 3,1 milions d’euros per a l’adquisició d’un tercer accelerador lineal tan necessari per al centre, que en breu es posarà en funcionament. També que s’ha assumit el deute de 30 milions d’euros fruit de la mala gestió dels últims anys que garanteix la supervivència d’aquest centre.

Empreses rurals

A més, “per a enguany, està previst comptar amb un PET-TAC que substituirà a l’equip mòbil actual, valorat en 1,5 milions d’euros, una gammacàmera i posar en funcionament la càmera hiperbàrica”.

A açò cal afegir l’adquisició d’equips per a diagnòstic i tractament oncològic donat per la Fundació Ortega per als hospitals públics de la Comunitat Valenciana per un valor de 30 milions d’euros.

Per a Montón, una altra mostra de l’aposta per la sanitat pública és precisament l’increment en aquesta partida en els anys 2016 i 2017. Així, ha ressaltat que “en 2017 s’ha sobrepassat el llindar dels 6.000 milions d’euros, amb una xifra de 6.084 milions d’euros, la qual cosa permet acostar-se cada vegada més a la despesa real de la conselleria”.

Carmen Montón ha recordat que respecte a 2015, “el Govern del canvi ha incrementat els fons per a sanitat en 591 milions d’euros, quasi un 10% més respecte a l’últim pressupost presentat pel Govern del PP para 2015”.

La consellera també s’ha referit a l’aposta clara del seu departament per l’estabilitat en l’ocupació, recordant el Pacte per l’Ocupació en la Sanitat Pública aconseguit fa un any amb els sindicats, amb el compromís de traure ofertes d’ocupació públiques anuals.

Així, després d’anys sense processos de consolidació d’ocupació, després d’activar les OPEs paralitzades de 2014 i 2015, s’han anunciat convocatòries per a les OPEs de 2016, 2017, 2018 i 2019.

La titular de Sanitat ha anunciat que la convocatòria de 2017 tindrà 6.350 places, i 2018 i 2019 tindran 4.000 places cadascuna. “En total, juntament amb les OPE ja en marxa suposarà quasi 18.000 places en conjunt, la major convocatòria realitzada en la sanitat valenciana”, ha ressaltat Carmen Montón.

Una altra mesura de gran rellevància enumerada per la titular de Sanitat ha sigut l’extensió dels tractaments antivirals d’última generació a tots els pacients d’hepatitis C. “En total, ja han rebut aquesta medicació 10.222 persones a la Comunitat Valenciana”, ha destacat Montón, qui també ha recordat que “des d’abril de 2017 aquesta és la primera autonomia a atendre a tots els pacients afectats”.

Finalment, Carmen Montón s’ha referit a altres iniciatives, com la futura llei de drets i garanties al final de la vida, o la reforma de la llei de salut, ambdues ja en desenvolupament.

Més notícies…