Les actuacions en terrenys forestals danyats pels temporals d’hivern es troben molt avançades en pistes i camins forestals i també es treballa en arbratge en tota la Comunitat Valenciana.

El pressupost per a la realització d’aquestos treballs procedeix del fons de contingència 2017: en total 4.236.088 euros per a la reparació d’infraestructures forestals –pistes forestals i depòsits d’aigua per a incendis– i 1.756.398 euros per a actuacions en l’arbratge.

Valenciana d’Aprofitament Energètic de Residus, S.A. (Vaersa), l’empresa pública que té encomanat mitigar les conseqüències dels temporals de desembre de 2016 i gener de 2017 en els terrenys forestals gestionats per la Generalitat, està reparant prop de 70 quilòmetres de pistes forestals danyades. Per a això, en total s’empraran 29 persones, entre obrers (24) i encarregats i caps d’obra (5). Els treballs es van iniciar a finals de maig.

En concret, a la província de Castelló, a Altura, està pròxima a acabar la reparació de la pista forestal del camí Cucalón-Espartosa (8,5 quilòmetres) que culminarà amb la instal·lació de lloses de formigó. A més, també a Altura la pista forestal camí Alto Romero es troba molt avançat la seua conclusió (5,3 quilòmetres), així com Las 24 (6,6 quilòmetres).

A València, en la Foia de Buñol, està quasi finalitzada la reparació de danys en el camí Barranco Perro (5,7 quilòmetres) en la zona de Buñol i Siete Aguas, on a més la pista forestal camí Pico Nevera es troba quasi acabat (6 quilòmetres) i avançada la reparació del camí Matutano (3,5 quilòmetres).

La pista forestal Font de Vivens de Xixona té ja en bon estat més de la mitat dels seus nou quilòmetres danyats, així com el camí Cantaduc de Planes, amb quatre quilòmetres dels 20 quilòmetres que cal condicionar.

 

 

Els danys més constatats en pistes forestals han sigut: despreniments aïllats de roques, grans despreniments de terres, reguerons en les pistes que impedixen el trànsit, rebliment d’arquetes de passos d’aigua i caigudes d’arbratge.

Els treballs d’emergència per a pal·liar els danys en els boscos a càrrec de la conselleria com a conseqüència dels temporals de neu i vent de gener, que també realitza Vaersa i que han començat amb posterioritat, empraran en total a 72 persones, entre peons, capatassos, maquinistes, encarregats i caps d’obra. Esta actuació aconseguix a 3.115 hectàrees de superfície forestal pública danyada pels temporals.

En este àmbit, a la província de València ja han acabat els treballs per a l’obertura de dos quilòmetres de la pista forestal La Herrada del Gallego en el terme de Requena, en la principal comarca afectada (la Plana de Utiel – Requena) i amb les formacions arborades forestals de major superfície de la província gestionades per la Generalitat.

A més, es troben molt avançats les labors de fitació d’arbres caiguts, descope i esbrancament en la muntanya Malacara de Siete Aguas i també s’està avançant amb la trituració mecanitzada de restes forestals en la muntanya La Hunde d’Ayora.

En la resta de zones afectades –Andilla, Beneixama, Calles, Chelva, Cofrentes, Fontanars dels Alforins, Jalance, Jarafuel, Tibi, La Yesa, i Villena– ja s’han efectuat les visites a camp i planificat les actuacions. En el cas de la província de Castelló –Vistabella del Maestrat, Torás, Pina de Montalgrao i Onda– s’ha seleccionat una empresa per a la realització dels treballs de trituració de restes forestals.

Des del passat mes de febrer les brigades de la conselleria –parcs naturals, naturalesa 2000 i senda verda– han estat treballant activament en esta qüestió i en diferents zones.

error: Contingut protegit!